START UP. Ferma cu 400 de oi, o afacere "binecuvantata" de Paste si de exporturi

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 14:46
61934 citiri
START UP. Ferma cu 400 de oi, o afacere "binecuvantata" de Paste si de exporturi
Pretul la carnea de miel este, in 2013, de 25-28 lei

Demararea unei afaceri in cresterea ovinelor nu implica o investitie foarte mare, iar vanzarile din perioada pascala si cererea tot mai mare la export sunt doi factori care garanteaza un procent semnificativ din sansele de reusita.

In perioada sarbatorilor pascale din acest an, pentru carnea de miel se preconizeaza o crestere cu 25% fata de anul trecut, crescatorii anuntand preturi intre 25 si 28 lei in carcasa.

O afacere din cresterea ovinelor poate fi de succes si in contextul in care carnea de oaie este la mare cautare si pentru export, industria din Romania ocupand locul doi in Europa, din punct de vedere al efectivelor de oi.

Judetul Sibiu, cea mai renumita zona pentru productia de carne de miel, a exportat anul trecut 400.000 de miei, adica 80% din porductia la nivel national, in tari din vestul Europei, dar si spre tari arabe.

Business24 prezinta un plan de afacere pentru o ferma de 400 de oi:

Investitia initiala

Ideea de afacere propusa de Business24este o ferma familiala de 400 de oi, dintre care 380 de rasa Turcana, cea mai intalnita specie de oi din Romania si 20 de alte rase: Tigaie, Merinos, Sarda sau Friza.

Investitia initiala se ridica la aproximativ 40.000 de euro, iar perioada de amortizare este de 5-7 ani, daca luam in calcul comercializarea lanei, carnii, mieilor, laptelui si casului pregatit la stana.

In plus, trebuie avut in vedere ca turma de oi se poate mari usor odata la doi ani, cand jumatate din miei cresc si intra in turma de baza. Cele 400 de oi vor naste, in medie, 500 de miei, la fiecare doi ani.

In conditiile in care o oaie din rasa Turcana costa in medie 400 lei, suma totala pe care trebuie sa o plateasca un cioban pentru cele 400 de oi este de 160.000 lei (circa 36.000 de euro).

Pe langa banii pe care trebuie sa ii cheltuiasca pentru animale, un fermier trebuie sa investeasca si in utilajele necesare.

Echipamentele zootehnice necesare

Adapatori pentru oi: 700-1.000 lei

Instalatie de muls:2.500 - 3.500 lei

Iesle: 1.000 lei/bucata x 6 = 6.000 lei

TOTAL Cheltuieli: 170.500 lei

Cheltuielile anuale

Pe lista cheltuielilor anuale pentru o ferma de 400 de oi intra, printre altele, energia electrica din padoc, medicamentele, furajele sau paiele utilizate ca asternut. Sistemul de furaje este diferentiat sezonier: vara - masa verde prin pasunat, iar iarna - fanuri, concentrate.

Alte cheltuieli ce trebuie luate in calcul sunt legate si de sistemul de intretinere pe timp de iarna, cand oile stau in boxe colective pe asternut de paie (0,4 kg/zi).

Cea mai mare suma de bani se va cheltui pe furaje, adica peste 78.000 de lei. In total, cheltuielile anuale depasesc 86.000 de lei.

Cheltuieli anuale pentru intretinerea unei ferme de oi. SURSA: www.madr.ro

Venituri anuale

Daca pe piata interna un kilogram de carne de miel se vinde si cu 25 lei, la export fermierii romani ajung sa vanda si la jumatate de pret.

Luand in considerare cel mai scazut pret, veniturile totale obtinute dintr-o ferma de 400 de oi sunt de peste 119.000 de lei, ceea ce inseamna ca venitul brut minim obtinut intr-un an este de peste 33.000 de lei.

Calculul veniturilor pentru o ferma de 400 de oi. SURSA: www.madr.ro

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#ferma oi Romania, #start up ferma oi, #investitie ferma oi Romania , #Asociatie familiala