Wyliodrin, startup-ul romanesc care a cucerit SUA si China

Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:20
10061 citiri
Wyliodrin, startup-ul romanesc care a cucerit SUA si China
Foto: Wyliodrin

Paradoxul antreprenoriatului in Romania este ca, desi sunt infiintate foarte multe companii, am ocupat penultimul loc in UE in ceea ce priveste durata de viata a startup-urilor.

Principalele probleme sunt lipsa accesului la finantare, respectiv lipsa unor planuri de dezvoltare durabila a afacerilor.

Cum arata atunci perspectivele unui tanar antreprenor roman in 2015?

Cea mai buna solutie - acceleratorul potrivit pentru idei si produse la inceput de drum

Programul de pre-accelerare Innovation Labs vine cu solutii concrete de dezvoltare, finantare si crestere a unui start-up, pentru cei care doresc sa intre in zona de antreprenoriat tehnologic.

Cele 4 etape ale Innovation Labs - Hackathonul, Tech Talks, Workshops, si Pitching at Boost Day & Demo Day - ofera tinerilor sansa sa-si gaseasca echipa potrivita, sa dea viata ideilor lor si sa le testeze practic viabilitatea pe piata.

A treia editie Innovation Labs va incepe in data de 7 Martie 2015, iar cei interesati pot afla noutati urmarind pagina Facebook.com/ILabsRo si site-ul 2015.innovationlabs.ro.

Un exemplu de afacere lansata cu ajutorul Innovation Labs este Wyliodrin - platforma ce permite programarea de la distanta printr-un browser a placutelor Arduino, Raspberry Pi, BeagleBone si Intel Gallileo pentru construirea de roboti si device-uri DIY.

La doi ani dupa lansare, munca este mai intensa ca niciodata, iar rezultatele sunt pe masura: Wyliodrin este startup-ul care a convins Intel ca au dezvoltat un program mai bun decat al lor, devenind parteneri.

Wyliodrin este atat de cautat in China, incat echipa planifica sa traduca site-ul si tutorialele in chineza.

Produsul a fost primit cu foarte mult entuziasm la conferinta Cisco din Barcelona, iar serviciile lor sunt cautate si in Statele Unite, Germania si Elvetia. De unde au pornit?

De la o nevoie reala, la intrebari dificile: definirea modelului de business

"Am identificat o nevoie uitandu-ne la munca noastra si la ce ne-ar fi facut-o mai usoara. E dificil si ineficient sa programezi aceste placi, care sunt ca niste mici calculatoare, doar conectandu-te la ele. In fiecare caz ai nevoie de mouse, tastatura, monitor - le programezi, apoi le testezi si le reconectezi pentru imbunatatiri", spune Ioana Culic, Open Source Team Lead la Wyliodrin.

Conceptul a aparut in cadrul sesiunilor de mentorat Innovation Labs, unde echipa a renuntat la prima lor idee, legata de turism, in favoarea unei platforme care sa democratizeze programarea pentru toate categoriile de makers.

Pentru membrii echipei, ideea si implementarea au fost punctul forte, data fiind pasiunea lor pentru tehnologie; pe de cealalta parte, dezvoltarea planului de business a reprezentat cu adevarat o provocare, pe care au depasit-o cu ajutorul mentorilor din Innovation Labs.

"Primul sfat pe care l-am primit a fost sa lansam produsul cat de repede posibil, apoi sa definim clar modelul de business. Cumva, in tech start-ups poti sa incepi si invers. Intai lansezi produsul, apoi il cizelezi pe masura ce aduni reactii. Dar trebuie lansat rapid", spune Alex Radovici, unul din fondatorii Wyliodrin.

Asa a aparut Wyliodrin, care, dincolo de posibilitatea programarii de la distanta in mai multe limbaje, ofera si un limbaj de programare vizual, foarte potrivit pentru incepatori, insotit de o serie de tutoriale.

Lansarea a fost doar inceputul unui drum dificil, presarat cu surprize si rezultate remarcabile.

Piata de desfacere - cea mai mare piatra de hotar

Atunci cand faci pionierat, exista doua variante: ori esti aplaudat ca ai creat ceva nou, ori esti trimis acasa, pe motiv ca nu exista piata pentru ceea ce ai facut.

Wyliodrin a fost primit cu reticenta in Romania, insa echipa a mizat pe promovarea platformei atat in tara, cat si in lume. Au cooptat persoane cu influenta pe piata globala si au inceput sa participe la evenimente importante din industrie. Era cea mai mare sansa ca Wyliodrin sa devina vizibil.

Networking-ul inceput la Innovation Labs a declansat drumul spre succes al Wyliodrin: primul pas a fost acceptarea echipei la concursul How To Web, pe care l-au castigat.

A urmat o saptamana de mentorat in Statele Unite. La trecerea granitei, raspunzand la intrebarea de pe formularul de intrare in tara "business or pleasure?", echipa si-a vazut din nou cu alti ochi succesul: "sunt in State pentru business". Aceasta constientizare a noii lor traiectorii le-a insuflat energie pentru tot ce a urmat.

"Innovation Labs ne-a conectat cu cei mai importanti oameni din domeniu, pentru ca daca vrei sa intri in parteneriat cu o companie mare, la inceput fiind, ai sanse mici sa te primeasca intr-o intalnire. Or, daca participi la Innovation Labs, ai cele mai mari sanse ca in public sa fie si un reprezentant al acelei companii", spune Alex Radovici.

Un mail, un drum spontan la Nuremberg si cea mai importanta veste

A fost o noapte in care au primit un mail, de la o cunostinta de pe Kickstarter, anuntand apropierea conferintei Embedded World din Nuremberg, unul dintre cele mai mari evenimente din industrie. Au plecat in graba, iar acolo au incercat sa isi prezinte ideea in fata reprezentantilor marilor companii.

"Dintre sutele de companii prezente, una singura ne-a scris dupa aceea. Era Intel". Alex Radovici.

Cel mai mare motiv de mandrie

Wyliodrin a fost lansat cu 2 ani inainte sa apara orice fel de concurenta. Echipa si-a construit produsul intr-o arie nebatatorita. De atunci, lucrurile au evoluat: Wyliodrin a fost folosit si la Coder Dojo in Dublin, un eveniment de o anvergura foarte mare pentru oamenii de tech din toata lumea.

"Pe panoul cu parteneri aparea numele nostru langa Intel. Doar cele doua nume. Dar cel mai mandru m-am simtit cand au venit cei de la Sparkfun (printre cele mai mari companii de piese din State) si ne-au spus ca Wyliodrin le-a schimbat viziunea asupra placilor Intel Gallileo", povesteste Alex Radovici.

Prezent si viitor

Tinerii din echipa Wyliodrin vor ca brand-ul lor sa fie in mintea oricui rosteste "placi embedded".

Au participat la ROSEdu Summer of Code, urmeaza sa participe la Google Summer of Code si incearca sa documenteze cat mai bine aceste experiente, pentru ca pe termen mediu vor sa isi extinda echipa cu oameni la fel de pasionati ca si ei.

Pentru 2015 oscileaza intre a intra puternic pe partea educationala sau pe enterprise.

Mediul antreprenorial are nevoie de start-up-uri orientate intai catre utilizator si nevoile sale, apoi catre piata si strategii de revenue.

Wyliodrin este dovada ca inovatia nu este o idee - ci drumul de la concept la produs, parcurs cu pasiune, perseverenta, intr-o echipa bine inchegata care sa aduca produsul aproape de oameni.

D.R.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#accelerator afaceri, #incubator afaceri startup, #Wyliodrin startup Romania, #Wyliodrin programare distanta, #Wyliodrin remote programming , #Stiri Start Up