Cum răspunde ANAF când i se semnalează o posibilă fraudă. ”Analizăm dacă alocăm resurse”

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 03:25
681 citiri
Cum răspunde ANAF când i se semnalează o posibilă fraudă. ”Analizăm dacă alocăm resurse”
Mașină ANAF FOTO: ZDI

Fiscul promite că va recupera fiecare bănuț de la datornici, chiar și de la cei care nu se știe prin ce împrejurări au ajuns să fie în atenția ANAF pentru sume foarte mici. Însă atunci când vine vorba să investigheze fraude semnalate de cetățeni, instituția pornește cu greu investigația.

Un bărbat din București a semnalat o situație de posibilă fraudă Agenției Naționale de Administrație Fiscală după ce a ajuns de nevoie cu mașina într-un service din orașul Motru, județul Gorj. Omul, de bună credință, a lăsat mașina pentru a i se aduce reparațiile necesare convenite împreună cu mecanicul. După câteva zile a mers să ia mașina, însă a constat că lucrarea nu era conform termenilor stabiliți și, mai mult, unele părți erau deteriorate.

I-a cerut mecanicului să remedieze problema urmând să îi dea banii când își termină lucrarea, însă acesta l-a amenințat că îi sechestrează mașina dacă nu îi va da suma convenită.

Aflat într-un oraș străin, bucureșteanul a fost nevoit să plătească, însă nu i s-a eliberat factură ori vreun bon pentru lucrarea care a costat câteva sute de lei.

A vrut să afle mai multe detalii despre firma respectivă, dar a descoperit că nu există nicio societate cu denumirea de pe bannerul afișat deasupra service-ului.

A cerut sprijinul autorităților

Clientul s-a gândit atunci să anunțe instituțiile statului: poliție, ANAF. A făcut petiții, plângeri.

Doar că instituțiile se mișcă mai greu.

ANAF i-a transmis că va analiza dacă va aloca resurse pentru verificarea posibilei fraude semnalate. De asemenea, reclamantului i s-a transmis că dacă inspectorii vor face totuși vreo investigație, nu îi vor comunica măsurile dispuse.

”Vă aducem la cunoștință faptul că se evaluează gradul de risc fiscal, în funcție de care vor fi alocate resursele necesare efectuării verificărilor specifice în scopul prevenirii și descoperirii faptelor de evaziune fiscală și fraudă fiscală și vamală.

Trebuie să aveți în vedere că informațiile obținute sau măsurile dispuse de inspectori ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu intră sub incidența secretului fiscal și pot fi transmise doar autorităților publice sau unui solicitant dacă există acordul scris al contribuabilului în cauză”.

Răspuns ANAF

Altfel, ANAF blochează conturi pentru câțiva lei, cum este cazul unui bărbat din Cluj ca ...citeste mai departe despre "Cum răspunde ANAF când i se semnalează o posibilă fraudă. ”Analizăm dacă alocăm resurse”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ANAF, #controale, #antifrauda, #masina stricata, #investigatie anaf , #Stiri Taxe si impozite