ANALIZA Mirajul muncii de oriunde complica "viata fiscala" a angajatorilor

Vineri, 21 August 2020, ora 12:25
2207 citiri
ANALIZA Mirajul muncii de oriunde complica "viata fiscala" a angajatorilor
Foto: Pixabay.com

Pandemia a schimbat fundamental modul in care angajatii lucreaza astazi, iar prezenta in cladirile de birouri a fost inlocuita rapid cu munca de acasa si, in curand, cu munca de oriunde in lume, in locuri in care acum un an parea imposibil sa muncesti.

"Relaxarea masurilor restrictive impuse in perioada starii de urgenta i-a determinat pe multi angajati sa-si mute activitatea cat mai departe de rutina de zi cu zi din locuinta, dupa o perioada de trei luni in care au fost nevoiti sa lucreze numai de acasa. Noul birou poate fi acum chiar si pe o plaja exotica, la mii de kilometri distanta, daca vine la pachet cu o conexiune buna la internet", spune Corina Mindoiu, Partener Asociat, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania.

Totusi, mirajul "work-from-anywhere" poate atrage anumite provocari in materie fiscala si juridica, care trebuie luate in considerare in egala masura si de angajatori, dar si de salariati.

"Astfel, este important de avut in vedere daca pentru salariul obtinut de la angajatorul din Romania pentru munca prestata din strainatate, angajatul trebuie sa plateasca taxe in Romania sau in tara in care isi desfasoara activitatea. Legislatia fiecarei tari in parte impune tratamente fiscale diferite. Prin urmare, consultarea acesteia este esentiala, alaturi de analiza conventiei incheiate intre Romania si statul respectiv in materie de taxe si a altor acorduri de securitate sociala, dupa caz, pentru a putea stabili corect obligatiile partilor implicate, angajat sau angajator", a mai spus specialistul fiscal.

Implicatiile fiscale pentru companie

De indata ce angajatul informeaza compania din Romania despre planurile sale de a munci peste granita, este recomandat ca angajatorul sa studieze posibilele implicatii fiscale generate de emigrarea temporara in tara respectiva.

"In caz contrar, angajatul si angajatorul se pot expune unor obligatii fiscale suplimentare in tara gazda, dupa caz. De exemplu, in tarile membre ale Uniunii Europene, a lucra de la distanta intr-o alta tara poate genera obligatia angajatorului de a se inregistra in scop de raportare si plata de asigurari sociale in tara de destinatie, precum si obligatii in sfera impozitului pe profit. Si alte obligatii de raportare pot aparea pentru angajator, precum cele reglementate de directiva europeana privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, sau obligatii suplimentare prevazute de legislatia locala din statul unde angajatul alege sa lucreze temporar", mai ...citeste mai departe despre "ANALIZA Mirajul muncii de oriunde complica "viata fiscala" a angajatorilor" pe Ziare.com

#taxe munca de oriunde, #telemunca, #munca de la distanta , #Stiri Taxe si impozite