Românii se pregătesc să scoată bani din buzunar pentru noi scumpiri. De când va crește impozitul pe clădiri

Luni, 22 August 2022, ora 12:42
672 citiri
Românii se pregătesc să scoată bani din buzunar pentru noi scumpiri. De când va crește impozitul pe clădiri
În prezent, valoarea impozabilă a unei clădiri se determină în mod diferit în funcţie de tipul proprietarului şi de natura clădirii FOTO Pixabay

Impozitul pe clădiri va creşte de anul viitor, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, şi doar în anumite cazuri excepţionale acesta va rămâne neschimbat faţă de 2022, se arată într-o analiză realizată de Deloitte.

Începând din 2023, impozitarea proprietăţilor imobiliare se schimbă radical. Principalele modificări constau în majorarea cotei de impozitare, atât pentru clădirile rezidenţiale, cât şi pentru cele nerezidenţiale, şi în ajustarea valorii impozabile la care se aplică aceste cote de impozit, se arată în materialul de opinie semnat Ana Petrescu-Mujdei, Senior Manager, Impozitare Directă, Deloitte România.

Astfel, se elimină diferenţierea impozitului în funcţie de tipul de proprietar - persoană fizică sau juridică. De altfel, revizuirea regimului de impozitare a clădirilor este unul din principalele obiective din zona de politică fiscală asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Conform PNRR, reforma fiscală din România trebuie să cuprindă măsuri cu privire la alinierea valorii impozabile la cea de piaţă. În plus, prin intermediul unui raport publicat în luna iunie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis autorităţilor române un set de recomandări pentru îmbunătăţirea veniturilor aferente taxelor pe proprietate. Printre acestea se numără aplicarea cotei de impozitare asupra valorii de piaţă, atât pentru clădirile rezidenţiale, cât şi pentru cele nerezidenţiale, şi includerea preţului terenului în valoarea impozabilă a clădirii - o măsură de altfel logică, întrucât valoarea construcţiei se desparte doar în mod artificial de valoarea terenului.

Pornind de la acest obiectiv şi de la recomandările raportului FMI, Guvernul a introdus în Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, adoptată în vara acestui an, noile modalităţi de calcul pentru impozitul pe clădiri, aplicabile din 2023.

"Deşi mai sunt încă elemente neclare privind modalitatea de aplicare, pare a fi o certitudine că va exista o majorare sau, în cel mai bun caz, în situaţii excepţionale, se va aplica acelaşi impozit ca în 2022", spune analistul Deloitte.

În prezent, cotele de impozitare au valori maximale - 0,2% pentru clădirile rezidenţiale şi 1,3% pentru clădirile nerezidenţiale - autorităţile locale având posibilitatea să aplice cote mai mari de impozitare, dar care nu pot depăşi lim ...citeste mai departe despre "Românii se pregătesc să scoată bani din buzunar pentru noi scumpiri. De când va crește impozitul pe clădiri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit cladiri, #crestere impozite, #taxe si impozite , #Stiri Taxe si impozite