Impozitarea la sursa a fost aprobata de Guvern

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:01
2925 citiri
Impozitarea la sursa a fost aprobata de Guvern

In sfarsit, se mai aude ceva despre impozitarea la sursa in pariuri. La aproape un an dupa ce aparusera primele informatii ca este posibil sa se recurga la o astfel de solutie, Comisia de Buget-Finante a Senatului a aprobat azi, in unanimitate, impozitarea la sursa a retragerilor de la agentiile online.

Cu alte cuvinte, casa de pariuri va retine si va trimite la ANAF impozitul pentru fiecare suma pe care o retragem.

Birocratia ne omoara!

Este o veste extraordinara pentru toti pariorii online. Daca proiectul trece de plenul Senatului si de plenul Camerei Deputatilor, nu va mai fi nevoie ca cei care retrag bani din cont sa faca acea deplasare chinuitoare la sediul administratiei fiscale pentru a completa Declaratia 200.

In prezent, daca efectuezi 50 de retrageri intr-un an, trebuie sa completezi 50 de formulare! Explicatia este ca impozitul se plateste pentru fiecare retragere in parte, nu pentru suma totala pe care ai retras-o intr-un an.

Daca ai cont online la Fisc, poti completa aceasta declaratie pe Internet, caz in care poti trece pana la 20 de retrageri pe un formular. Nu sunt multi cei care au un asemenea cont, din simplul fapt ca, pentru a-l deschide, trebuie sa mergi la sediul agentiei fiscale!

Parca s-a dorit descurajarea retragerilor

Personal, am pierdut multe sute de lei din cauza acestei birocratii presupuse de impozitarea veniturilor obtinute din pariuri sportive online. Atunci cand am obtinut un profit bun, in loc sa il retrag, l-am lasat in cont. Mi-am spus ca las sa se mai adune bani, ca sa completez o singura declaratie in loc de doua sau de trei. Evident, pana la urma am jucat acei bani si i-am "inapoiat" bookmakerului.

Stiu si altii care au patit la fel. Parca aceasta schema cu mii de declaratii a fost gandita sa descurajeze retragerile si sa ajute, astfel, operatorii de pariuri online.

Atentie! Chiar daca se va produce, in cel mai bun caz, modificarea codului fiscal privind impozitarea la sursa va fi posibila incepand cu 1 ianuarie 2018. Pentru banii retrasi in anul 2017 suntem obligati sa completam Declaratia 200 pana la data de 25 mai 2018.

Praguri de impozitare

Pentru fiecare retragere trebuie platite exista urmatoarele praguri de impozitare:

* pentru retrageri pana la 66.750 RON - 1% din suma castigata

* pentru retrageri intre 66.751 RON si 445.000 RON - 667.5 RON plus 16% pentru ce depaseste suma de 66.750 RON

* pentru retrageri de peste 445.000 RON - 61.187.5 plus 25% pentru ce depaseste suma de 445.000 RON

Apar si situatii hilare. Acum doi ani, am stat peste 30 de minute la coada la ANAF ca sa declar o retragere de 70 de lei. In mod normal, ar fi trebuit sa platesc 70 de bani impozit, adica o suma mult mai mica decat cea cheltuita de Fisc cu papetaria si trimiterea deciziei de impunere.

Inca nu am primit nimic. Probabil ca voi fi instiintat peste 10 ani ca am restanta si, impreuna cu penalizarile aferente, va trebui sa platesc cativa lei.

ONJN-ul sustine proiectul

Trebuie spus ca aceasta initiativa foarte buna cu impozitarea la sursa a pornit de la Odeta Cristinela Nestor, fostul presedinte al Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, personajul atat de blamat de pariori dupa scandalul Bet365, de la sfarsitul anului 2017.

Actualul presedinte al ONJN-ului sustine si el impozitarea la sursa fiind constient de problemele ridicate de birocratia exagerata.

"Votul este in sarcina ANAF-ului. Daca ei ne cer o opinie, noi le putem da una, cum ca ar fi benefic pentru toata lumea, si pentru jucator, si pentru Stat, si pentru operatori, dar este atributia ANAF-ului si a Ministerului Finantelor", a declarat Dan Iliovici pentru site-ul comunitatii pariorilor din Romania.

#impozit jocuri noroc, #impozitare sursa , #Impozit venit