Plata online a taxelor si impozitelor, incurajata de autoritati

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 11:11
4496 citiri
Plata online a taxelor si impozitelor, incurajata de autoritati
Foto: amasmultimedia.com

Plata taxelor si a impozitelor poate fi facuta si online, iar autoritatile locale sustin ca sprijina aceasta abordare, punand la dispozitia cetateanului site-uri dedicate.

Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, a desemnat Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti drept castigatoare a competitiei nationale de plata a taxelor si impozitelor locale cu cardul, derulata anul acesta.

Primaria Sectorului 1, care a inregistrat cel mai mare numar de plati ale taxelor si impozitelor cu cardul (65 de tranzactii de plata cu cardul la 1.000 de locuitori), a primit titlul onorific de "Primaria Viitorului", iar locuitorii sectorului 1 au avut posibilitatea de a testa gratuit tehnologii inovatoare de plati dezvoltate de Visa Europe si de partenerii sai (platile cu cardurile contactless si cu telefoanele mobile prin tehnologia NFC, cu portofelul electronic V.me by Visa, precum si serviciile de plati mobile de la persoana la persoana - P2P).

"Am lansat in urma cu patru ani prima campanie nationala de plata a taxelor si impozitelor locale cu cardul, care a devenit deja traditie pentru noi. In 2013, am vrut sa incurajam contribuabilii si autoritatile locale sa devina sustinatori activi ai platii taxelor si impozitelor locale cu cardul si ne-am bucurat sa vedem ca raspunsul nu a intarziat sa apara.

In acest sens, dorim sa multumim Primariei Sectorului 1 pentru toate masurile adoptate in vederea sustinerii platilor cu cardul si ne dorim sa extindem colaborarea in 2014 prin deschiderea unor standuri speciale pentru ca cetatenii Sectorului 1 sa poata plati taxele cu cardul in centrele comerciale. Este un proiect pe care l-am dezvoltat deja impreuna cu alte primarii de sector din Bucuresti si care s-a bucurat de un mare succes", a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia, Visa Europe, intr-un comunicat remis Business24.

Taxe online la sectorul 1

In cazul sectorului 1, de la inceputul lunii august pana pe 31 octombrie si-au achitat online taxele si impozitele 156 de contribuabili din aceasta zona administrativa.

Astfel, in august si-au platit online taxele si impozitele 44 de contribuabili, in septembrie 75, iar in octombrie 37, scrie Agerpres.

Pentru reducerea cozilor la plata taxelor si impozitelor, Primaria sectorului 1 s-a inregistrat in Sistemul National Electronic de Plata cu Cardul Bancar (SNEP). Astfel, din 25 septembrie, in sectorul 1 plata taxelor si impozitelor se poate face online si prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro.

Pentru a putea utiliza aceasta noua modalitate de plata a obligatiilor fiscale, contribuabililor persoane fizice si persoane fizice autorizate inregistrate in baza de date a primariei le-au fost atribuite user si parola, cu care se pot autentifica in vederea efectuarii platilor pe site-ul www.ghiseul.ro.

Plicurile care contin numele de utilizator si parola se pot ridica personal de la sediul Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale (DGITL) sector 1 in baza cartii de identitate a solicitantului.

Primaria sectorului 1 subliniaza ca plata online cu cardul prin ghiseul.ro le confera utilizatorilor numeroase avantaje, printre care se numara confortul, rapiditatea si independenta geografica si temporala. In plus, cetatenii nu platesc comision pentru tranzactiile efectuate online, acesta fiind suportat integral din bugetul Primariei sectorului 1.

Pe langa plata online prin ghiseul.ro, Primaria sectorului 1 a pus la dispozitia contribuabililor urmatoarele modalitati de plata: electronica (prin internet banking), cu numerar, cu cardul, prin ordin de plata sau prin mandat postal.

Taxe online la sectorul 2

Numarul platilor online efectuate de contribuabilii la bugetul local al acestei zone administrative in perioada 1 august - 31 octombrie atat prin sistemul national de plata (SNEP), cat si prin sistemul propriu (ATLAS) este de 605 plati, in suma de 160.826 de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 5% din numarul de plati online efectuate in total pana pe 31 octombrie.

Pentru a creste numarul de utilizatori ai instrumentelor electronice de plata, Primaria ii informeaza pe cetateni despre mijloacele de plata puse la dispozitie atat in scris (cu ocazia transmiterii catre cetateni a diverse acte administrative fiscale), cat si verbal (in momentul in care se prezinta la ghisee) si de asemenea permanent le propune factorilor de decizie din cadrul Ministerului Finantelor acordarea unei bonificatii suplimentare pentru platile efectuate online.

Taxe online la sectorul 3

rimaria sectorului 3 anunta pe 6 noiembrie, printr-un comunicat, ca numarul contribuabililor din aceasta zona care pot plati taxele si impozitele locale online prin ghiseul.ro s-a dublat in trei luni, ajungand la peste 10.000 de persoane.

Sub sloganul "Activeaza-ti contul pe ghiseul.ro si ai numai de castigat", Primaria sectorului 3, prin Directia de Impozite si Taxe Locale (DITL), a inceput la 1 august o ampla campanie de informare si promovare a platilor cu cardul prin www.ghiseul.ro pentru a sustine inregistrarea contribuabililor pe aceasta platforma si care se incheie la 31 decembrie.

Aproape 5.400 de contribuabili din aceasta zona administrativa au venit la sediile DITL si au ridicat datele de acces (utilizator si parola) pentru www.ghiseul.ro in primele trei luni de desfasurare a campaniei. Dintre acestia, peste 1.500 de persoane si-au activat deja contul de utilizator prin schimbarea parolei initiale, iar aproape trei sferturi dintre acestea au varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani.

Principalul avantaj al platii impozitelor si taxelor locale online cu cardul prin ghiseul.ro este faptul ca tranzactiile pot avea loc oricand si de oriunde. Astfel, in perioada 1 august - 31 octombrie, peste 10% dintre platile pe ghiseul.ro aferente Primariei sectorului 3 au fost realizate din afara Capitalei si peste 5% din strainatate. Mai mult, utilizatorii platformei ghiseul.ro stau in medie aproximativ patru minute inregistrati in sistem, timp in care afla informatii detaliate privind obligatiile de plata si pot sa le achite direct pe internet cu cardul.

Primaria sectorului 3 le ofera cetatenilor posibilitatea de a-si plati taxele si impozitele cu cardul prin www.ghiseul.ro inca de la inceputul anului 2012, iar pana la inceperea acestei campanii aproximativ 5.000 de persoane isi ridicasera datele de acces pentru platforma online.

Taxe online la sectorul 4

Directia de Impozite le ofera posibilitatea contribuabililor sa-si plateasca online impozitele si taxele locale atat prin intermediul site-ului propriu, www.dgitl4.ro, cat si cu ajutorul site-ului www.ghiseu.ro.

In intervalul 1 august - 31 octombrie, pe site-ul www.dgitl4.ro, numarul total de contribuabili care au efectuat plata impozitelor si taxelor locale (inclusiv amenzi) a fost 149, in timp ce pe site-ul www.ghiseu.ro - 175.

In perioada 1 aprilie - 31 iulie, pe site-ul institutiei www.dgitl4.ro, numarul de contribuabili care au efectuat plata impozitelor si taxelor locale (inclusiv amenzi) a fost de 423, in timp ce pe site-ul www.ghiseu.ro - 351. Numarul cetatenilor care in intervalul 1 ianuarie - 31 octombrie au efectuat plata impozitelor si taxelor locale pe site-ul institutiei www.dgitl4.ro se ridica la 5.219.

Primaria sectorului 4, prin Directia de Taxe, urmareste cresterea numarului de persoane care sa-si plateasca online impozitele si taxele locale. Autoritatea locala le ofera cetatenilor posibilitatea de a-si plati impozitele si taxele locale prin intermediul site-ului propriu inca de la inceputul anului 2010 si prin site-ul www.ghiseu.ro inca din februarie 2012.

Platforma www.ghiseul.ro ofera posibilitatea de a plati online cu cardul partial sau total taxele si impozitele locale, precum si amenzile existente, iar dovada platii se primeste pe email in doar doua minute de la plata efectiva.

Primaria sectorului 4 enumera printre avantajele efectuarii platii online a impozitelor si taxelor locale modalitatea facila de eliberare a datelor de acces (utilizator si parola), aceasta realizandu-se pe loc la sediul DGITL sector 4, precum si faptul ca nu se plateste comision pentru platile efectuate online cu cardul.

Taxe online la sectorul 5

Primaria sectorului 5 a anuntat ca 1.428 de persoane si-au platit online taxele si impozitele in perioada 1 august - 31 octombrie.

Taxe online la sectorul 6

In perioada 1 august - 31 octombrie situatia incasarilor de la contribuabilii care si-au achitat impozitele si taxele locale prin sistemele electronice de plata este urmatoarea: online prin ghiseul.ro - 187 de persoane, prin infochioscuri - 341 de cetateni, iar prin POS direct la ghiseele casieriilor din centrele DITL sector 6 au achitat 3.086 de persoane.

In perioada similara a anului 2012, prin cele trei sisteme de plata impozitele si taxele locale au fost achitate astfel: prin ghiseul.ro - 68 de persoane, prin infochioscuri - 197 de cetateni, iar prin POS - 2.412 de persoane.

Pentru perioada 1 aprilie - 31 iulie 2013, situatia incasarilor impozitelor si taxelor locale prin mijloacele electronice de plata este diferita. Astfel, prin ghiseul.ro au platit 239 de persoane, prin infochioscuri - 522, iar prin POS - 4.652.

Perioada in care au fost facute cele mai multe plati atat online, cat si direct la ghisee a fost cea din primele luni ale anului, respectiv intre 1 ianuarie si 31 martie 2013, cand s-a acordat bonificatia de 10% pentru plata integrala a impozitelor si taxelor locale. Astfel, prin ghiseul.ro au platit 2.073 de persoane, prin infochioscuri 4.666 de cetateni, iar prin POS 20.753 de persoane.

Mediatizarea frecventa a sistemelor alternative pentru plata impozitelor si taxelor locale puse la dispozitia contribuabililor de DITL sector 6 a facut ca numarul celor care opteaza sa-si achite datoriile catre bugetul local prin sistemele electronice sa creasca de la an la an. Oamenii au inteles ca in acest fel scutesc timpul petrecut la ghisee, iar in plus nu mai sunt legati de programul de functionare al institutiei, a adaugat Biroul de Presa al Primariei sectorului 6.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata taxe online, #plata online taxe sector, #unde platesti taxe online Bucuresti , #Taxe locale