Ponta despre majorarea taxelor: Autoritatile locale au ultimul cuvant

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 16:06
2313 citiri
Ponta despre majorarea taxelor: Autoritatile locale au ultimul cuvant
Sursa foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a oferit explicatii suplimentare, in ceea ce priveste majorarea taxelor si impozitelor locale din 2013, aprobata de Guvern in sedinta de miercuri, si a subliniat ca autoritatile locale sunt cele care dedic daca taxele vor fi sau nu majorate.

"Nu s-au mai actualizat taxele locale de trei ani. Legea Finantelor publice prevede ca acestea sa fie actualizate cu rata inflatiei. Daca autoritatile locale vor sa le creasca, o pot face, dar daca vor sa le scada, pot face, de asemenea, acest lucru".

O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia.

"Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe", a explicat Ponta, la B1TV.

Ponta a tinut sa precizeze ca beneficiile salariale suplimentare, acordate bugetarilor, raman suspendate pana la aprobarea bugetului pe 2013.

"Toate beneficiile bugetare sunt suspedate de guvernul Boc. Nimeni nu pierde un leu. Guvernul boc le-a amanat, pana la 31 decembrie 2012, calculand ca nu o sa mai fie prim ministru. Pana la momentul adoptarii bugetului, raman asa cum s-au suspendat. Nu se taie niciun leu, iar la buget, fiecare institutie decide ce vrea sa faca", a declarat premierul.

MFP estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane de lei in urmatorii trei ani, desi in proiectul publicat in luna martie se prevedea un impact bugetar semnificativ mai mare, de peste 800 de milioane anual, conform Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta majorare taxe, #majorare taxe impozite 2013 , #Taxe locale