Producatorii de medicamente generice: Taxa clawback, un nonsens fiscal si economic

Marti, 07 August 2012, ora 19:40
2053 citiri
Producatorii de medicamente generice: Taxa clawback, un nonsens fiscal si economic

Taxa clawback este un "nonsens fiscal si economic", iar 60% din aceasta nu ar trebui suportata de producatorii de medicamente generice, sustin reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

"Astfel, 20% din taxa reprezinta acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa si frauda scapate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezinta venituri realizate de terti si TVA si 10% revin cheltuielilor de finantare si asigurare, pentru ca banii sunt incasati de producatori la 360 de zile, iar taxa trebuie platita trimestrial.

In pofida demersurilor facute de APMGR la toate institutiile abilitate si a promisiunilor modificarii ei, taxa clawback din trimestrul doi 2012 este la acelasi nivel cu cea din trimestrul intai, asteptandu-se ca cea din trimestrul trei sa fie dimensionata la fel. Sumele de plata sunt astfel cu 60% mai mari decat ar trebui sa fie in realitate, reprezentand in acelasi timp peste 30% din cifra de afaceri", afirma reprezentantii APMGR.

Devalorizarea leului tulbura si mai mult apele

Producatorii de medicamente generice spun ca situatia este agravata si de devalorizarea leului si ca toate constrangerile au fost prezentate Ministerului Sanatatii in mai multe randuri.

"Un calcul simplu arata ca, in aceste conditii, zeci de medicamente, in special cele cu preturi sub 10 Ron, creeaza pierderi, fiind comercializate la un pret mai mic decat costurile de fabricatie. Situatia este serios agravata recent si de devalorizarea accelerata a leului - preturile medicamentelor fiind inghetate la un curs euro/leu de 4,26.

Toate aceste constrangeri au fost prezentate oficialilor din Ministerul Sanatatii in repetate randuri, insa declaratiile publice facute de acestia cum ca ''taxa clawback nu va scoate din piata producatorii de medicamente'' sau ca ''producatorii sunt interesati numai de profit'' arata lipsa disponibilitatii unui dialog real si onest asupra rezolvarii acestei probleme si nu mai putin lipsa de intelegere fata de gravitatea situatiei", au mai spus sursele citate.

Potrivit reprezentantilor APMGR, in cazul producatorilor romani, care "platesc taxe si impozite catre stat si creaza peste 8.000 locuri de munca in economie", situatia ia o intorsatura de-a dreptul "absurda, veniturile realizate fiind reduse drastic de impactul taxei clawback". Acest efect se traduce prin fortarea la plata a mai putine taxe si impozite la bugetul de stat, "riscand totodata disponibilizari importante".

#taxa clawback producatori medicamente, #valoare taxa clawback Romania, #taxa clawback falimente , #Taxe locale