România subvenționată. Analiști: ”Este un cerc vicios în care facem lucruri ineficiente pentru că la un moment dat ne-am apucat să facem asta”

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 21:50
696 citiri
România subvenționată. Analiști: ”Este un cerc vicios în care facem lucruri ineficiente pentru că la un moment dat ne-am apucat să facem asta”
Subvențiile în agricultură și pentru căldură FOTO: colaj Pixabay.com

În România există subvenții pentru căldură, curent, pentru lemne, pentru agricultură, dar și pentru afaceri. Sunt foarte mulți bani pe care primăriile, Guvernul, Uniunea Europeană îi plătesc pentru sprijinirea celor vulnerabili, în principiu. Acești bani sunt luați din taxe, iar unele astfel de subvenții nu și-ar mai avea rostul în prezent.

Ziare.com a consultat un expert în economie și un specialist în energie pentru a explica cum funcționează de fapt acest sistem de subvenționare.

Christian Năsulea: Sunt două probleme majore în acest sistem de subvenții

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce unele subvenții sunt absolut ineficiente și ce face ineficient sistemul de taxare în România.

”Problema cu subvențiile este în felul următor: orice mecanism de acest fel implică taxare. Iar când vine vorba de taxare, avem acest principiu în economie care se cheamă pierdere netă în urma taxării. Este ineficient să luăm bani pentru lucruri care nu sunt absolut esențiale și foarte multe dintre subvențiile acestea nu sunt esențiale, adică sunt programe care ar putea să aibă efecte pozitive. Însă, nu este clar că se justifică toată ineficiența care este indusă în sistem prin taxare, de beneficiile potențiale.

De fapt vorbim despre două situații. În primul rând aveam această pierdere care apare în urma perceperii taxelor din care să fie finanțate subvențiile, pentru că nu contează dacă vinde la nivel european, tot din taxele noastre vin până la urmă, e doar circuitul mai lung.

În al doilea rând avem costurile de administrare. Adică presupunând că ar funcționa toate lucrurile bine pe programul de subvenții, ceea ce nu se întâmplă niciodată, dar presupunem că ar fi așa, tot avem niște costuri administrative mari, care sunt cu atât mai mari cu cât lanțul este mai lung.

Adică, în teorie, subvențiile date de o primărie, din banii primăriei, pierd mai puțin în costul de administrare decât subvențiile date de guvern din taxele percepute la nivelul țării ori la nivel european, în acest caz lanțul este și mai lung și sunt implicate mai multe organisme de administrare și implementare. Vă dați seama că eficiența este mai scăzută pur și simplu din cauza acestor costuri mari de administrare incluse”, a spus expertul.

Pe de altă parte sunt momente în care trebuie să aplicăm sub ...citeste mai departe despre "România subvenționată. Analiști: ”Este un cerc vicios în care facem lucruri ineficiente pentru că la un moment dat ne-am apucat să facem asta”" pe Ziare.com

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#subventii, #caldura, #agricultura, #energie, #taxe Romania, #Christian Nasulea, #Dumitru Chisalita , #Stiri Taxe si impozite