Bucurestiul, in topul celor mai periculoase orase din Europa, dupa tragedia de la Colectiv

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 12:25
8517 citiri
Bucurestiul, in topul celor mai periculoase orase din Europa, dupa tragedia de la Colectiv
Foto: Wikimedia

Bucurestiul se afla pe locul 109 in topul Mercer al oraselor realizat dupa indicele calitatii vietii si siguranta locuitorilor pentru anul 2016, alaturi de orase din Mexic, Oman si Tunisia.

Anual, Mercer, una dintre cele mai mari companii din sectorul Resurse Umane, elaboreaza Indicele Calitatii Vietii din marile orase, intocmit in functie de gradul de securitate oferit celor care locuiesc si muncesc acolo.

In topul european, 17 mari orase, printre care si Bucurestiul, se fac remarcate ca puncte nesigure pe harta continentului, criteriile analizei urmarind "relatia cu alte tari, stabilitatea politica interna, nivelul criminalitatii si siguranta cetateanului", potrivit Business Insider.

Pe primele locuri in topul cu 230 de pozitii se afla Viena, Zurich, Auckland (Noua Zeelanda) si Munchen, in vreme ce pe ultimul loc se afla Bagdadul.

Milano (41)

Capitala modei si destinatia preferata a amatorilor de shopping nu mai pare atat de sigura dupa ce orasul din nordul Italiei a fost nominalizat de FBI ca una din tintele preferate ale teroristilor din Statul Islamic.

Atractiile turistice din Milano - Basilica Sf. Petru, Domul si La Scala - sunt si printre cele mai vulnerabile puncte in fata unui atentat.

Barcelona (39)

Capitala catalana este renumita deja pentru a fi un adevarat rai al hotilor de buzunare.

Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie a avertizat deja turistii care se indreapta spre Barcelona sa isi pazeasca cat mai bine masinile, numarul furturilor din autoturisme crescand in mod alarmant in ultimul an.

Belfast (64)

Spre deosebire de alte orase din Irlanda de Nord, Belfastul nu se face remarcat prin existenta unor grupuri de crima organizata, ci mai degraba prin infractiuni minore comise la tot pasul.

Situatia economica precara in catre se zbate majoritatea populatiei de aici incurajeaza fenomenul infractional.

Tallin (89)

Capitala Estoniei este adesea descrisa ca un loc fermecator desprins parca din povesti. Pitorescul oras merita sa fie vizitat, dar cand vine vorba de mutat in Tallin ar fi bine sa te pregatesti de ce-i mai rau.

Dincolo de frumusetea strazilor pavate si a caselor viu colorate pastrate in centrul istoric al orasului, Tallin este un teritoriu disputat de diversele grupari mafiote din Rusia, specializate in trafic de droguri, rapiri, prostitutie si trafic de persoane.

Varsovia (79)

In mod ironic, capitala poloneza figureaza ca avand cea mai scazuta rata a criminalitatii din intreaga tara.

Viata de locuitor al Varsoviei nu mai este insa o placere atunci cand sindicatele si gruparile politice dau startul sezonului de proteste.

Paris (37)

Orasul iubirii a trecut deja prin cosmarul atacurilor teroriste, iar acest lucru a afectat sentimentul de siguranta resimtit atat de localnici, cat si de vizitatori.

Cel mai sangeros eveniment din istoria ultimilor 70 de ani a Parisului s-a petrecut in noiembrie 2015, cand teroristi ai Statului Islamic au deschis focul la intamplare in mai multe zone din oras lasand in urma un numar de 130 de persoane ucise in mod brutal.

Londra (39)

Pare surprinzator sa vezi capitala Marii Britanii in acest top Mercer, dar amenintarea terorista planeaza de asemenea in orasul de pe Tamisa.

Ellyn Karetnick, reprezentantul Mercer in Regatul Unit, sustine ca au fost luate in calcul si tulburarile civile, ca si impactul asupra calitatii vietii expatilor stabiliti in Londra.

Bucuresti (109)

Spre deosebire de alte capitale europene, criminalitatea din Bucuresti este la un nivel destul de redus.

In schimb, coruptia institutionalizata si infractiunile minore au aratat ca viata locuitorilor din capital Romaniei, ca si a turistilor, este expusa unor riscuri majore.

Ultimul eveniment dramatic a fost consemnat in octombrie 2015, cand un incendiu petrecut in clubul Colectiv a dus la moartea a 63 de persoane.

Zagreb (98)

La fel ca si alte orase din sud-estul Europei, nivelul ridicat de coruptie existent in Zagreb poate face viata amara oricarui individ care alege sa traiasca aici.

Riga (90)

A doua capitala baltica prezenta in top manifesta aceleasi simptome ca si Tallin. Prezenta mafiei ruse in zona a transformat Riga intr-un un centru al gruparilor de crima organizate specializate in prostitutie.

In plus, strazile capitalei letone sunt adesea inundate de protestari care demonstreaza impotriva imigrantilor sositi in tara.

Roma (53)

Capitala italiana este si ea expusa in fata amenintarii teroriste reprezentate de Statul Islamic.

Aerul seren al "Cetatii Eterne" a fost spulberat de prezenta frecventa a patrulelor de carabinieri pe strazile orasului, dupa ce Roma a intrat in stare de alerta ca urmare a amenintarilor formulate de liderii gruparii jihadiste.

Madrid (52)

In Spania, saracia adusa de anii de austeritate si ciocnirile frecvente dintre fortele de ordine si protestatari fac ca Madridul sa nu mai fie privit ca un loc sigur in care sa iti duci viata.

Recenta criza politica, care amana formarea unui guvern, accentueaza si mai mult instabilitatea in regiune.

Budapesta (77)

Capitala Ungariei pare sa fi fost primul oras european dat peste cap de invazia refugiatilor.

Viata in Budapesta este caracterizata acum de zile in sir de proteste ale populatiei locale impotriva migrantilor veniti din Orientul Mijlociu sau de blocade impuse de politia locala in perioadele in care se anunta aparitia unui noul val de refugiati intrati pe teritoriul tarii.

Sofia (115)

Un alt loc in care protestele izbucnesc in mod regulat este Sofia. Orasul este capitala celui mai sarac stat din Uniunea Europeana, iar taierile de pensii si salarii, ca si nemultumirea localnicilor fata de coruptia generalizata din tara ii scot adesea pe protestatari in strada.

Atena (87)

Capitala Greciei are si ea de tras de pe urma crizei economice in care s-a afundat tara, dar si a crizei refugiatilor.

De cativa ani, Atena este ringul in care protestatarii si fortele de ordine se ciocnesc in mod violent in cadrul mitingurilor frecvente organizate fie de sindicate, fie de opozitie.

De la jumatatea anului 2014, acestor tensiuni sociale li s-a adaugat si problema refugiatilor din Siria si Irak, care par sa fi ocupat o buna parte din strazile capitalei elene.

Belgrad (141)

In capital Serbiei, nu gruparile de tip mafiot sunt cele de speriat, ci coruptia care predomina in randul functionarimii, ca si furturile frecvente si manifestarile de vandalism ale unei generatii care nu isi gaseste un tel precis in viata.

Kiev (176)

Capitala Ucrainei nu da semne ca a reusit sa lase in urma perioada Euromaidanului. Protestele violente sunt inca de actualitate in Kiev, alaturi de furturile frecvente si manifestarile de vandalism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitate orase Europa, #siguranta cetateanului, #grad siguranta Bucuresti, #coruptie Romanie, #grupari mafiote , #Stiri Top