Comertul global cu arme a ajuns la 65 de miliarde de dolari. Catre cine se duc banii

Luni, 17 August 2015, ora 16:14
7063 citiri
Comertul global cu arme a ajuns la 65 de miliarde de dolari. Catre cine se duc banii
Foto: Wikimedia

Nivelul comertului cu arme a crescut in 2014 pentru al saselea an consecutiv, conform unui studiu efectuat de expertii companiei americane de cercetare IHS.

Valoarea totala a cheltuielilor de aparare din lumea intreaga a crescut cu 13 procente, pana la suma de 64,4 miliarde de dolari.

Din acest punct de vedere, producatorii de armament pot sta linistiti, in top aparand mereu clienti noi dispusi sa plateasca sume ridicate pentru modernizarea arsenalului din dotare, informeaza ziarul The Independent.

Topul agresivitatii

Anul trecut, sauditii au plusat cu aproape un miliard de dolari mai mult decat guvernul Indiei in programul de modernizare a tehnicii militare din tara.

6,5 miliarde de dolari a cheltuit Arabia Saudita pe armamentul achizitionat in 2014, ocupand si primul loc in topul importatorilor de arme din lumea intreaga.

Riadul a recurs anul trecut la o crestere a investitiilor in armament modern cu 54%, surclasand India in topul marilor cumparatori de arme din lume.

Regatul din Orientul Mijlociu este secondat de India, cu un buget de achizitii de 5,6 miliarde de dolari si de China care a important tehnica de lupta in valoare de 2,6 miliarde USD.

Emiratele Arabe Unite si Taiwanul detin pozitiile 4 si 5 in clasament, fiecare cu cate 2,2 miliarde de dolari, in timp ce Australia le urmeaza, cu un buget de 2 miliarde destinat noilor arme.

Topul celor mai mari vanzatori de tehnica militara

In tabara cealalta, "premiantii" sunt, in ordine, SUA si Rusia. Statele Unite au vandut armament de 23,7 miliarde de dolari, in timp ce corporatiile militare rusesti au raportat doar 10 miliarde incasate din comertul cu arme.

De altfel, Rusia este si singura tara non-NATO prezenta in topul marilor vanzatori de tehnica militara, lista fiind completata de Franta, Marea Britanie, Germania si Italia cu vanzari de 5 miliarde, 4,2 miliarde, 3,6 miliarde, respectiv 2 miliarde de dolari.

Zone tensionate

"Cifrele demonstreaza o crestere fara egal a cererii de arme moderne din partea tarilor emergente ca urmare a escaladarii tensiunilor inregistrate la nivel regional in Orientul Mijlociu si in zona Asia-Pacific.

Din acest punct de vedere, Orientul Mijlociu este cea mai mare piata regionala si are sansa de a ajunge la o valoare de 110 miliarde in urmatorul deceniu", apreciaza analistul IHS, Ben Moores.

Cele mai multe investitii au fost facute in avioane de lupta si elicoptere militare de ultima ora, tehnica de lupta aeriana vanduta pe glob anul trecut valorand 23,2 miliarde de dolari.

Analistii IHS au luat in calcul doar vanzarea pieselor de armament cu calibru de peste 57 mm, in raport nefiind prinse si livrarile de munitie sau armament de calibru mic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzari armament modern, #export tehnica militara, #vanzari avioane, #buget aparare, #comert arme , #Top Afaceri