Europa, izvor nesecat de averi. Urmeaza SUA si Asia in top

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 10:20
3712 citiri
Europa, izvor nesecat de averi. Urmeaza SUA si Asia in top
Foto: Huffington Post

Turbulentele economice din diferite zone ale globului nu ii opresc pe bogati sa isi consolideze averile.

Cel mai recent studiu Knight Frank arata o crestere constanta a numarului de noi indivizi ultra-bogati (UHNWI), din intreaga lume cu 3 procente in ultimul an.

Europa ramane in continuare casa celor mai multi posesori de averi estimate la peste 30 de milioane de dolari, dar in urmatorul deceniu alte zone de pe harta lumii vor reprezenta polii bogatiei in continua crestere, mentioneaza reprezentantii The Advisers, birou asociat Knight Frank din Romania.

Un trio clasic al bogatiei

Europa, America de Nord si Asia reprezinta in continuare pietele din care izvorasc constant marile averi.

Batranul continent inca se claseaza pe primul loc in top, cu 60.565 de persoane cu averi de peste 30 de milioane de dolari, locul secund fiind ocupat de nord-americani in numar de 44.922 de indivizi ultra-bogati, la mica distanta venind milionarii si miliardarii Asiei, in numar de 42.272.

Pana in 2024 insa, numarul persoanelor ultra-bogate din Asia il va depasi pe cel al nord-americanilor, anticipeaza analistii Knight Frank.

Deja activele nete detinute de asiaticii cu averi de peste 30 de milioane de dolari cumuleaza 5900 de miliarde de dolari, fata de 5500 miliarde detinute de americani.

In Europa, totalul averilor cumulate de cei peste 60 de mii de indivizi ultra-bogati se ridica la aproximativ 6400 miliarde de dolari. SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie si China sunt primele cinci tari cu o densitate mare de milionari.

Economiile emergente, baza bogatiei viitoare

"Previziunile pe termen lung arata ca, la nivel global, numarul persoanelor ultra-bogate va creste cu 34% in urmatorii 10 ani, cresterile cele mai mari venind din partea Africii (59%) si Americii Latine (50%) ", se mai arata in studiul Knight Frank, prezentat saptamna trecuta la Cannes.

De altfel, inca din 2014, 15 tari de pe glob au inregistrat o crestere a numarului de persoane ultra-bogate de peste 5%, in ciuda turbulentelor din piete, a tensiunilor politice si a incertitudinii fiscale.

"Douasprezece dintre aceste tari sunt economii emergente, ceea ce subliniaza faptul ca acestea sunt in continuare factori-cheie in crearea bunastarii la nivel global, in ciuda preocuparii cu privire la relaxarea ritmului de crestere in aceste tari in curs de dezvoltare", a comentat Liam Bailey, seful departamentul de cercetare din cadrul Knight Frank.

Monaco sau Londra vor ramane orasele exponente ale bogatiei din Europa, primul avand sansa sa isi dubleze numarul de milionari pana in 2024, da chiar si asa vor avea de infruntat o concurente destul de mare din partea altor economii emergente.

"Chiar daca Monaco, spre exemplu, urmeaza sa isi dubleze populatia ultra-bogata pe parcursul urmatorilor 10 ani, nu va tine pasul cu rata cresterii averilor private din alte economii precum Myanmar, Coasta de Fildes, Kazahstan ori Tanzania, care vor inregistra cele mai mari cresteri pe acest segment", apreciaza Bailey.

Singapore va constitui, de asemenea, o provocare pentru suprematia Londrei in urmatorii 10 ani, micsorand decalajul cu o crestere de 54% a populatiei super-bogate.

In prezent, Londra se afla in topul clasamentului, cu 789 mai multe persoane ultra-bogate decat urmatorul rival din clasament, Tokyo.

Averile migreaza

Totusi, ritmul cresterii metropolei Singapore arata o micsorare a decalajului dintre aceasta si Londra in urmatoarea decada, ceea ce semnifica faptul ca, in 2024, Singapore va avea mai putin cu doar 292 persoane ultra-bogate decat Londra.

In restul Europei, orasele vor cunoaste o usoara diminuare a numarului de noi indivizi ultra-bogati in urmatorii 10 ani.

Acest usor declin al Europei se va oglindi in America de Nord, Australasia si chiar Orientul Mijlociu. Centrul de putere asiatic va continua sa infloreasca cu o crestere de 91% a persoanelor super-bogate.

Dar, exista alte centre urbane care vor inflori, cum ar fi Addis Abeba sau Belgrad, al caror numar de UHNWI este asteptat sa creasca cu circa 105%, respectiv 72%. Insa, majoritatea oraselor cu cea mai mare crestere proiectata in urmatorii 10 ani se regaseste in Asia.

Romania, fenomen iceberg

In 2014, numarul romanilor cu averi consistente a crescut in acelasi ritm cu media globala: 3%.

In plus, "177 de persoane din Romania detineau anul trecut active nete de minimum 30 milioane de dolari, cu cinci mai multe decat in 2013, iar pana in 2020 li se vor adauga inca 120 romani", scrie Ziare.com citand Mediafax.

Insa, evenimentele petrecute in ultimele luni in domeniul combaterii coruptiei tind sa indice faptul ca multe averi mari din Romania sunt fragmentate si trecute pe numele unor alte persoane, o mare parte dintre acestea fiind constituite din infractiuni.

Referatele de urmarire penala in cazurile Alina Bica, Elena Udrea, Darius Valcov, Radu Mazare sau Horia Georgescu arata traseele sinuoase ale unor spagi de milioane de euro rotite intr-un circuit subteran intre demnitarii romani si rudele sau apropiatii lor.

Alte 219 persoane si firme din Romania au fost descoperite ca avand bani ascunsi in conturi secrete la filiala HSBC din Elvetia, suma totala insumand peste 1,3 miliarde de dolari ascunsi de ochii fiscului.

Printre detinatorii conturilor: Viorel Hrebenciuc, Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, fostul actionar al clubului de fotbal Dinamo, Vladimir Cohn si Daniela Florentina Ganea, sotia fostului ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu.

Fenomenul din Romania nu este singular, in Londra, epicentrul bogatiei mondiale, autoritatile anti-frauda au constatat ca cele mai multe dintre proprietatile imobiliare valorand zeci de milioane de lire sterline sunt in proprietatea unor obscure firme off-shore.

#averi noi clasament Knight Frank, #averi noi Romania, #crestere numar indivizi ultra bogati, #statistica mondiala averi mari , #Top Miliardari