Milionarii vor detine jumatate din bogatia globala pana in 2020 - Raport

Marti, 16 Iunie 2015, ora 14:09
5397 citiri
Milionarii vor detine jumatate din bogatia globala pana in 2020 - Raport
Foto: Pixabay

Milionarii vor ajunge sa controleze aproape jumatate din bogatia globala pana la sfarsitul anului 2019, arata un nou studiu realizat de Boston Consulting Group.

Analistii companiei afirma ca, in urmatorii ani, prapastia dintre clasele sociale se va adanci si mai mult.

Boston Consulting Group arata in raportul Averilor Globale ca numarul milionarilor este in crestere, numai anul trecut inregistrandu-se un numar de peste 2 milioane de noi posesori de averi ce depasesc un milion de dolari, relateaza reporterii CNBC.

Averi de pe bursa

Anul trecut, numarul milionarilor de pe glob a crescut cu doua milioane, ajungand la un total de 17 milioane de detinatori de mari averi.

Acestia controleaza deja 41% din cele 164. 000 de miliarde de dolari reprezentand totalul averilor private la nivel global. Procentul este in crestere fata de 2013, cand bogatii lumii controlau doar 40% din aceasta suma.

Raportul prognozeaza ca milionarii vor controla peste 46% din bogatia privata globala in anul 2019.

O mare parte din cresterea inregistrata de marile averi a fost generata de veniturile generate pe bursa.

Analistii BCG estimeaza ca 73% din castigurile private inregistrate in cursul anului 2014 au fost realizate prin intermediul performantei inregistrate pe diferite piete de activele deja existente, decat din alte afaceri si investitii noi.

Ban la ban trage

"Bogatii devin din ce in ce mai bogati", sustine Anna Zakrzewski, partener in cadrul firmei de consultanta din Boston. "Acestia au o mare parte din avere plasata in actiuni, iar anul trecut a fost unul benefic pentru investitori", mai explica aceasta.

Studiul BCG a facut evaluarea globala bazandu-se pe activele care pot fi valorificate si transformate in rezerve financiare lichide cat mai rapid, ignorand proprietatile imobiliare detinute de acestia.

Din acest punct de vedere, Statele Unite conduce in continuare in topul milionarilor cu 6,9 milioane de posesori de mari averi, reprezentand o crestere cu 4,7% a numarului acestora fata de 2013.

Locul secund este ocupat de China, economia statului asiatic impingand in fata peste 1,2 milioane de noi milionari numai in 2014. Cifra actuala de milionari chinezi este de 3,6 milioane de persoane.

Din acest punct de vedere, China pare cea mai performanta piata de pe glob, fiind responsabila cu aparitia a 60% din noii bogatasi ai lumii aparuti in ultimul an.

Japonia completeaza podiumul, cu 1,1 milioane de posesori de mari averi, marcand o crestere de 4,7% fata de situatia inregistrata in 2013.

Milionari din toate tarile, uniti-va!

Din punct de vedere al densitatii milionarilor pe cap de locuitor, Elvetia ramane in continuare cea mai populata tara de catre bogati. 13,5% din locuitorii Tarii cantoanelor detin averi cifrate la peste un milion de dolari.

Ii urmeaza Bahrainul, unde 12,3 procente din populatie traieste in luxul conferit de statutul de om bogat, iar locul trei este ocupat de Qatar, cu 11,6% din locuitori impartasind acelasi nivel de bunastare.

Lovitura dura insa in cercul celor bogati. Acelasi raport arata ca posesorii averilor uriase, estimate la un nivel situat peste 100 de milioane de dolari si miliardarii lumii prospera intr-un ritm mult mai rapid decat simpli milionari de rand.

Pana in 2019, numarul acestora este asteptat sa creasca cu 19 procente la nivel global si cu 12% in America de Nord. In acelasi timp, numarul celor care vor depasi pragul de un milion de dolari in rezerve financiare va creste cu doar 6,9%.

#averi private globale, #control averi globale, #numar milionari, #top tari milionari , #Top Miliardari