Criza lovește într-o țară vizitată de 1 milion de români: Creșterea prețurilor urcă dramatic spre 70%

Marti, 05 Martie 2024, ora 02:43
0 citiri
Criza lovește într-o țară vizitată de 1 milion de români: Creșterea prețurilor urcă dramatic spre 70%
O țară iubită de 1 milion de români este afectată de o inflație uriașă FOTO: Rodin

Crizele multiple din lume lovesc cu tărie din cauza războaielor din Ucraina și Israel, a blocării traficului maritim prin Canalul Suez, dar și a turbulențele de pe piețele financiare și energetice. O țară iubită de 1 milion de români, care au vizitat Turcia în 2023, este afectată de creșterea prețurilor care accelerează spre 70%.

Inflația anuală a Turciei a atins un maximum din ultimele 15 luni, o creștere urmărită îndeaproape de Banca centrală, care este încă în alertă după ce a încheiat majorările ratelor dobânzilor de referință, potrivit Bloomberg.

Stimulată în parte de creșterea bruscă a salariului minim din acest an, creșterea prețurilor din Turcia în februarie s-a accelerat pentru a patra lună consecutiv, ajungând la 67,1%, de la 64,9% în ianuarie. Prognoza medie dintr-un sondaj realizat în rândul economiștilor a fost de 66%.

Agenții americani ai CIA au rămas înspăimântați: Monstrul Caspian, proiectul secret al Moscovei VIDEO

Inflația lunară – un indicator care a fost supus unei atenții deosebite din partea Băncii centrale – a scăzut la 4,5% de la 6,7% în ianuarie, deși rămâne cu mult peste nivelul său din trimestrul al patrulea 2023.

„Suntem departe de stabilitatea prețurilor, dar acesta este obiectivul nostru”, a declarat ministrul de Trezorerie și Finanțe al Turciei, Mehmet Simsek, într-un interviu TV, înainte de publicarea datelor.

Cifrele au fost ultima lectură înainte de alegerile locale de mai târziu din martie, un scrutin în care partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan va încerca să recâștige orașe deținute de opoziție precum Istanbul și Ankara.

Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania

O politică fiscală mai relaxată înainte de vot a apărut ca un obstacol în calea eforturilor Băncii centrale de a limita inflația în acest an.

Guvernatorul recent instalat Fatih Karahan, care a preluat conducerea după o schimbare surprinzătoare a conducerii la începutul lunii februarie, a numit creșterea salariului minim cel mai mare risc pentru perspectivele inflației din Turcia.

Factorii de decizie se așteaptă ca inflația anuală să ajungă la un vârf de peste 70% în mai, dar au lăsat ratele neschimbate luna trecută, după ce au înăsprit dobânda cu 3.650 de puncte de bază în opt etape. Pentru prima dată, Banca centrală a menționat în februarie că consideră aprecierea lirei turcești reale un element cheie al dezinflației.

Procesul-verbal al ultimei întâlniri politice a evidențiat, de asemenea, „creșterea puternică a prețurilor alimentelor neprocesate” ca un factor major al creșterii prețurilor.

...citeste mai departe despre "Criza lovește într-o țară vizitată de 1 milion de români: Creșterea prețurilor urcă dramatic spre 70%" pe Ziare.com

#Turcia, #criza economica, #Turcia criza Erdogan, #inflatie Turcia, #cresteri preturi, #recesiune economica, #criza financiara , #Stiri Macroeconomie