Romanii au cheltuit aproape 44 milioane euro in statiunile din tara de Revelion

Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 11:26
2093 citiri
Romanii au cheltuit aproape 44 milioane euro in statiunile din tara de Revelion
Foto: Pixabay

Un numar de peste 170.000 de turisti si-au petrecut Revelionul 2019/2020 in tara, cu 2,5% mai mult decat in anul precedent, si au cheltuit aproape 44 de milioane de euro, in crestere cu 10%, comparativ cu anul anterior, conform estimarilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

In acest an de Revelion personalul bugetar a avut doua zile libere in plus, 27 decembrie si 3 ianuarie, turistii romani putand sa se bucure de un sejur prelungit de 4-5 zile in destinatii interne sau externe. Cu toate acestea, numarul turistilor nu a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut, insa prezenta voucherelor de vacanta a compensat lipsa zapezii din unele statiuni din tara, semnaleaza FPTR intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

"Romania ramane principala optiune de vacanta atat a turistilor romani, dar si a unui numar din ce in ce mai mare de turisti straini care au inceput sa ia in calcul

tara noastra ca destinatie de Revelion. Tarifele de cazare accesibile, mancarea mai ieftina decat oriunde in destinatiile concurente si distribuirea voucherelor de

vacanta au ajutat la majorarea numarului de turisti. Cu toate acestea, vremea calda, anormala pentru aceasta perioada, a scazut cererea pentru destinatiile de schi interne si externe", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele FPTR.

Ca in fiecare an, destinatiile cu traditie au fost cele mai solicitate, inregistrandu-se la nivel national o crestere a numarului de turisti cu 2,5% fata de anul trecut.

Cel mai mare numar de locuri vandute de Revelion s-a inregistrat in turismul rural, 58.500 de turisti petrecandu-si noaptea de Revelion la pensiuni, cu 2,6% mai multi fata de anul trecut. In aceste destinatii s-au inregistrat sejururi de pana la cinci nopti datorita pachetelor consistente de servicii.

Statiunile balneare au gazduit de sarbatorile de iarna peste 25.600 de romani, in scadere cu 9,3 %, fata de anul trecut. Cresteri s-au inregistrat in zonele montane, unde 49.300 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta de Revelion la munte, cu 32,4% mai mult fata de anul trecut, principalele statiuni montane fiind arhipline in aceasta perioada.

Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei au platit peste 31.500 de persoane, aproximativ acelasi numar ca si in anul anterior.

"Chiar daca vremea a fost frumoasa, in Delta Dunarii si pe litoralul romanesc numarul turistilor a fost destul de scazut din cauza ca numarul locurilor de cazare

incalzite a fost restrans", precizeaza FPTR.

In ceea ce priveste tarifele percepute in perioada Revelionului, acestea s-au majorat fata de 2019 cu o medie de 12%, cu mult sub cresterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilitatile si salariile, care au avut cresteri de pana la 25% in anul 2019, diferenta fiind compensata prin scaderea TVA-ului, dar mai ales prin scaderea profitului hotelurilor, semnaleaza reprezentantii federatiei. Astfel, romanii au cheltuit peste 210,857 milioane de lei pentru achizitionarea pachetelor de Revelion

in tara, in crestere cu 17,5% fata de anul anterior. Zonele cele mai cautate au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Ranca, Straja, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.

Romanii care au ales sa isi petreaca vacanta de sarbatori in strainatate au avut de ales intre destinatii de schi si sporturi de iarna, pachete turistice de tip

city-break in orase europene si destinatii exotice indepartate. Chiar daca au beneficiat de un numar mare de zile libere, doar 10.870 de turisti romani au apelat la agentiile de turism pentru petrecerea Revelionului in strainatate. Numarul acestora a scazut cu aproximativ 2% fata de anul 2019, acestia cheltuind aproximativ 6,015 milioane de euro. Cei mai multi si-au cumparat pachete pentru destinatii de schi si sporturi de iarna in Austria, Franta, Italia si Bulgaria.

Ca si anul trecut, anul acesta s-a mentinut interesul pentru destinatii tip city-break, precum si pentru tarile cu clima calda din zona Orientului Mijlociu, cum ar fi Egipt, Maroc, Istanbul sau Dubai. Printre preferintele romanilor s-au aflat si destinatiile exotice, precum Republica Dominicana, Maldive, Singapore, Mauritius si Thailanda.

FPTR mai semnaleaza ca de la an la an romanii tind sa-si organizeze pe cont propriu vacantele, folosind sisteme de rezervari online pentru a-si cumpara servicii turistice. Majoritatea rezerva in special biletul de avion si cazarea in destinatii externe, renuntand la serviciile de masa si agrement, pe care le achizitioneaza la fata locului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cheltuieli romania revelion , #Turism in Romania