E timpul pentru o vacanta in... Antarctica

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 08:46
2872 citiri
E timpul pentru o vacanta in... Antarctica

A inceput sezonul turistic pentru Antarctica. Daca vrei sa vezi cum e acolo, acum e momentul s-o faci, alaturi de cei 30.000 de turisti care calatoresc in fiecare an in timpul sezonului cald din tinutul inghetat.

Cu aproximativ 3.000 de dolari vei ajunge acolo unde pasea in urma cu 100 de ani si Roald Amundsen, primul om care a atins Polul Sud. Dar, cum nu-i suficient doar sa ajungi acolo, va trebui sa mai scoateti si in jur de 30.000 de dolari sa traiesti cu stil.

Asociatia Internationala a Tour Operatorilor din Antarctica este formata din peste 100 de companii internationale care transporta pasagerii aventurosi catre unul dintre cele mai dure locuri de pe Pamant.

Oferta zilei in Antarctica contine la pachet izolare, climat extrem si salbaticie. Turismul modern din Antarctica a inceput in 1966. Potrivit asociatiei mentionate, cei mai multi turisti care merg Antarctica sunt turistii americani, cu peste 12.000 de sosiri, adica 37% din total. Australia este pe locul doi, cu 9,5% din totalul turistilor, iar Canada este pe locul trei, cu 7,5%.

Turismul din Antarctica a inceput in anii 1950 cand ghizi din Chile si Argentina duceu peste 500 de turisti platitori catre South Shetland Islands, un grup de insule Antarctice, situate la 120 km nord de peninsula Antarctica, la bordul unui vas de transport.

Educatia era o tema majora pe atunci si asta l-a manat si pe antreprenorul si exploratorul Lars-Eric Lindblad sa lanseze si prima expeditie turistica catre Antarctica, in 1966. Agentia sa de turism ii invata pe turisti despre fragilitatea ecologica a Antarcticii si cum influenteaza aceasta zona restul lumii.

Vezi aici lista agentiilor de turism care organizeaza plecari in Antarctica

Cu avionul sau cu vaporul

Astazi, companiile de turism trebuie sa detina un permis sa viziteze Antarctica. Sezonul turistic tine intre luna noiembrie si luna februarie, perioada in care in emisfera sudica este vara.

Calatoriile cu vasul sunt cele mai raspandite modalitati de a ajunge in Antarctica. Majoritatea turistilor pleaca din Ushuaia, Argentina. Unii turisti pleaca din Noua Zeelanda la bordul unui spargator de gheata.

O alta optiune este avionul. Antarctica Sightseeing Flights, operata de catre Croydon Travel, a transportat peste 30.000 de turisti inca din 1994. Pasagerii calatoresc la bordul unui Airbus A380 sau 747-400.

Odata ajunsi pe insula, turistii nu au altceva de facut decat sa exploreze. Majoritatea prefera alpinismul, skiatul sau vizitarea Polului Sud.

10 lucruri despre continentul alb pe care multa lume nu le stie

- Antarctica este cel mai friguros, vantos si inalt continent;

- Antarctica este si cel mai uscat dintre continente. Precipitatiile sunt atat de rare, incat este considerat un desert;

- Antarctica isi trage numele din limba greaca si inseamna opusul cuvantului Arctic;

- Continentul a fost descoperit in 1820 de catre o expeditie ruseasca, dar nu a fost explorat serios decat peste 100 de ani;

- In Antarctica nu exista locuinte permanente. Doar misiunile stiintifice au rezistat;

- Antarctica, nu desertul Sahara, este, practic, cel mai mare desert din lume, doar ca este format din gheata, in loc de nisip;

- Stratul de gheata din Antarctica este gros de aproximativ 2,57 km si formeaza aproximativ 70% din apa proaspata a planetei si 90% din suprafata cu gheata a Pamantului;

- Stratul de gheata se topeste dramatic. In 2002, peste 1.600 de kilometri patrati dintre peretii care formeaza coasta Antarcticii s-au rupt de continent.

- Antarctica este singurul habitat natural pentru Pinguinul Imperial;

- Antarctica nu are un guvern independent, ci este condusa de catre 50 de tari care au semnat un tratat si care s-au pus de acord ca regiunea trebuie rezervata stiintei si pacii.

#vacante exotice, #vacanta Antarctica , #Vacante exotice