Românii nu renunță la vacanțe sub amenințarea crizei economice: ”A scăzut puțin numărul înnoptărilor”

Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 04:25
739 citiri
Românii nu renunță la vacanțe sub amenințarea crizei economice: ”A scăzut puțin numărul înnoptărilor”
Românii nu renunță la vacanțele de sărbători FOTO Pixabay

Prețurile tot mai mari de la rafturi, inflația galopantă și previziunile economice deloc încurajatoare determină românii să țină mai mult la buget și să reducă cheltuielile pe cât posibil. Cu toate acestea, nu sunt încă dispuși să renunțe la vacanțe.

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a explicat pentru Ziare.com că românii au temeri economice, însă încă alocă un buget pentru concediu. Totuși, spune că a observat un fenomen, inclusiv în perioada verii, și anume că numărul înnoptărilor a scăzut.

”Am observat un lucru, chiar și vara, a scăzut puțin numărul de înnoptări. Românii își doresc să călătorească în continuare, dar își eficientizează bugetul, în loc să mai stea șapte nopți pe litoralul românesc, la greci sau la turci, stau cinci. Deci turiștii încearcă să își eficientizeze bugetul raport calitate-preț dar în niciun caz nu renunță la vacanțe”, explică Traian Bădulescu.

Consultantul în turism mai spune că prețurile din turism nu vor crește cu mai mult de 25% anul viitor față de anul în curs, iar majorările pot să apară deoarece hotelierii trebuie să acopere facturile utilităților care sunt considerabil mai mari.

”Totuși, în turism prețurile au crescut mult mai puțin față de alte direcții. Bine, în turism nu vorbim de prețuri mici, că o noapte de cazare costă între 150 și 1.000 de lei, în funcție de destinație. Dacă dublau și hotelierii, era dezastruos. În turism nu vor fi scumpiri mai mari de 25% anul viitor față de anul acesta. E foarte greu pentru hotelieri pentru că au crescut foarte mult prețurile utilităților”, mai arată Traian Bădulescu.

Românii cumpără deja pachete early booking

Ofertele de tip early booking pentru anul viitor au început deja să apară, iar românii nu se sfiesc să le cumpere ținând cont că, în prezent, există o predictibilitate mai mare, acum că nu mai există teama restricțiilor impuse de coronavirus.

”Pachetele early booking pentru anul următor au început deja să se cumpere, e o creștere de 30% față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea românilor au acum temeri economice, nu de altă natură, dar tocmai din acest motiv preferă early booking pentru că așa plătesc cu 10-45% mai puțin. Ofertele early booking pornesc de la reduceri de 10% și ajung la 50%. Media ...citeste mai departe despre "Românii nu renunță la vacanțe sub amenințarea crizei economice: ”A scăzut puțin numărul înnoptărilor”" pe Ziare.com

#vacanta Craciun, #vacanta Revelion, #turism, #criza economica , #Stiri Vacanta