Cele mai spectaculoase locuri de pe Transalpina și Transfăgărășan. Când se închid circulației în 2021 șoselele cu care România se laudă peste hotare

Vineri, 27 August 2021, ora 03:40
392 citiri
Cele mai spectaculoase locuri de pe Transalpina și Transfăgărășan. Când se închid circulației în 2021 șoselele cu care România se laudă peste hotare
Transfăgărășan FOTO Facebook/ The Beauty of Romania

Transalpina și Transfăgărășan sunt două drumuri care șerpuiesc pe crestele munților și care atrag zeci de mii de turiști în fiecare an. Din cauza condițiilor meteo aspre și a iernilor grele, oamenii nu se pot aventura în orice anotimp pe cele două trasee.

Transfăgărășan

Cu o lungime de 151 de kilometri, începe din localitatea Bascov și se termină la intersecția cu SN1 (Brașov – Sibiu). Se deschide oficial la 1 iulie și se închide la 1 noiembrie. În afara acestei perioade, drumul este blocat cu barieră la Cabana Capra (Sud) și Bâlea Cascadă (Nord). Decizia a fost luată din cauza riscului crescut de avalanșă în zona alpină, la peste 1.800 de metri.

Atracții turistice

Barajul Vidraru

Construit între ani 1960-1966 în scopul producerii de energie electrică, pentru irigații și pentru a evita inundațiile, cu o înălțime de 166,6 metri, la momentul finalizării construcției se clasa pe locul 5 în Europa și pe 9 în lume. Poziția în Europa a rămas aceeași, însă la nivel mondial a ajuns pe locul 27.

Se estimează că o eventuală avarie a barajului ar duce la producerea de inundații masive în Pitești în decursul a 72 de minute.

Pe lacul de acumulare al barajului se pot face canotaj, windsurfing, jetski, dar și plimbări cu vaporașul. În zonă sunt rezervații de căprioare, cerbi, urși, lupi, capre negre, cocoși de munte și vidre.

Accesul la Barajul Vidraru se poate face pe DN7C, dinspre Curtea de Argeș – Arefu, sau pe DN1, dinspre Sibiu – Cârțișoara, unde drumul continuă spre Transfăgărășan, însă această rută este deschisă doar șase luni pe an.

Lacul Vidraru

Lacul Vidraru este locul în care Argeșul se întâlnește cu râurile Capra și Buda. Este un lac de acumulare, cu o lungime de 14 kilometri și o suprafață de 870 de hectare, format artificial pentru colectarea apelor folosite de complexul hidroenergetic Vidraru în scopul producerii de energie electrică.

Legenda spune că, în locul lacului Vidraru, a existat un sat, Cumpăna, pe care locuitorii au refuzat să îl părăsească atunci când lacul a început să se umple, astfel că și-au pierdut viața sub ape.

Există, totuși, un sâmbure de adevăr în legendă. Mai multe clădiri, inclusiv Casa Brătienilor și biserica satului, se odihnesc pe fundul lacului.

Pe lac se pot face windsurfing, canotaj și schi nautic. Există locuri amenajate pentru pescuit și camping în ...citeste mai departe despre "Cele mai spectaculoase locuri de pe Transalpina și Transfăgărășan. Când se închid circulației în 2021 șoselele cu care România se laudă peste hotare" pe Ziare.com

#Transfagarasan, #Transalpina, #atractii turistice , #Stiri Vacanta