Alergia la soare. Simptome, soluții și prevenție

Joi, 10 Februarie 2022, ora 18:13
602 citiri
Alergia la soare. Simptome, soluții și prevenție
FOTO: shutterstock.com

Apropierea sezonului estival este un moment mult așteptat de mulți dintre noi, deoarece îl asociem cu vacanța și cu vremea călduroasă. Însă, expunerea la soare poate avea consecințe serioase în cazul celor cu pielea foarte sensibilă. Una dintre problemele provocate de razele ultraviolete este alergia la soare.

Cum se manifestă această afecțiune și de ce apare? Este diferită de arsurile solare? Ce poți face dacă ai suferit o astfel de alergie sau pentru a preveni apariția ei? Află mai multe despre alergia solară în cele ce urmează.

Care sunt simptomele alergiei la soare?

Alergia la soare este de fapt un termen-umbrelă care definește o serie de afecțiuni dermatologice ce apar drept reacție alergică în urma contactului cu razele ultraviolete. Cele mai des întâlnite dintre aceste afecțiuni sunt erupția polimorfă la lumină, dermatita actinică și urticaria solară.

Simptomele acestor reacții alergice includ apariția roșeții și a mâncărimilor, umflarea pielii și apariția unor mici bășici, însoțite de senzații de durere. Ele se pot manifesta după doar câteva minute de la expunerea la soare și apar de obicei primăvara sau la începutul verii, atunci când pielea încă nu este obișnuită cu razele UV.

Pe măsură ce aceasta este expusă mai mult la soare, simptomele se vor ameliora, deoarece pielea se va obișnui cu acestea. Deși o persoană cu pielea deschisă la culoare are șanse mai mari de a suferi o alergie la soare, astfel de formațiuni pot apărea indiferent de nuanța pielii.

Alergie la soare sau arsuri solare?

Simptomele alergiei pot fi confundate ușor cu arsurile solare, în special dacă reacția alergică apare pentru prima dată. Însă, dacă formațiunile cutanate apar rapid, fără să fie nevoie de o expunere prelungită la soare, și sunt însoțite de dureri și mâncărimi, atunci este vorba de alergie la soare.

Această reacție alergică este un răspuns imun al organismului, care reacționează la contactul cu radiațiile ultraviolete și declanșează un mecanism de protecție. În schimb, arsurile solare sunt leziuni suferite de către piele. Așadar, în cazul acestora din urmă, pielea este deteriorată.

Ce poți face dacă suferi o alergie la soare?

În general, medicii recomandă tratarea unei alergii solare la fel ca în cazul oricărei alte reacții alergice. Aceștia pot prescrie un tratament în funcție de starea erupțiilor cutanate, format din medicamente antialergice, dar și loțiuni și unguente speciale care să calmeze senzația de disconfort.

Cum previi apariția unei alergii la soare?

Prevenția este întotdeauna o soluție de preferat în favoarea tratamentului, așa că nu va trebui să omiți îngrijirea pielii sensibile de razele soarelui. Folosește întotdeauna produse pentru protecție solară cu factor de protecție foarte ridicat și cu formulă dedicată pielii intolerante. De asemenea, aplică și loțiuni calmante după expunerea la soare.

O altă soluție pentru a preveni apariția alergiilor solare este și limitarea timpului petrecut la soare, în special între orele când radiațiile sunt foarte puternice. Poartă haine protectoare speciale, pălării și ochelari de soare și nu uita să te hidratezi.

Alergia la soare este comună printre persoanele cu pielea foarte sensibilă și poate provoca un disconfort semnificativ. Deși, pe măsură ce pielea se obișnuiește cu razele solare, simptomele alergiei se ameliorează, este recomandat să încerci să previi apariția acesteia protejându-te cu ajutorul loțiunilor speciale și purtând haine de culoare închisă, cu țesături mai groase.

#alergie la soare, #alergie, #simptome , #Stiri Viata sanatoasa