Castiga lupta cu stresul in 2014. Ce te sfatuiesc specialistii

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 00:00
4891 citiri
Castiga lupta cu stresul in 2014. Ce te sfatuiesc specialistii
Sursa foto: Managingstress4u.com

Stresul este citat tot mai des drept unul din factorii care ne influenteaza negativ viata de zi cu zi. Ne plangem deseori de stresul de la serviciu sau din viata personala, iar medicii ne sfatuiesc in mod curent sa-l evitam pentru a preveni probleme de sanatate.

Insa ritmul tot mai rapid al existentei din secolul XXI, cantitatea tot mai mare de informatii pe care trebuie sa o filtram zilnic, lipsa de timp dedicat relatiilor personale si presiunea de a fi competitivi intr-o societate care nu si-a revenit inca din criza economica isi lasa amprenta, in continuare, asupra vietii cotidiene, pe care ajungem sa o percepem, astfel, drept o lupta.

Cum poti iesi castigator din infruntarea cu stresul in 2014 sau cum poti chiar sa-l transformi in aliatul tau, vei afla in acest articol Business24 de la psihoterapeutii Valentin Radu Arsene si Alexandra Mirica.

Ce este, de fapt, stresul

Practic, stresul nu reprezinta altceva decat o forma de raspuns psiho-fiziologic, cu scop adaptativ la stimulii stresori externi sau interni, ne spune psihoterapeutul Valentin Radu Arsene.

Avem tendinta sa ne gandim la stres ca la ceva negativ, insa nu trebuie sa pierdem din vedere ca, intr-o masura tolerabila, stresul este normal si chiar necesar, stimulativ, deoarece viata reala nu este liniara, ci dinamica, permanent afectata de schimbari la care trebuie sa ne adaptam.

Putem vorbi astfel de doua tipuri de stres: pe de-o parte distresul, caracterizat prin trairi negative (pesimism, anxietate) si care ne epuizeaza resursele, iar pe de alta parte eustresul, care ne ajuta sa ne mobilizam si sa ne concentram resursele pentru a rezolva o situatie stresanta.

"Pe plan corporal, percepem stresul ca o criza careia trebuie sa-i facem fata prin doua tipuri de reactii: lupta sau fugi", mai precizeaza psihoterapeutul, iar hipervigilenta, insomnia sau cresterea ritmului cardiac si respirator sunt reactii firesti care vin dintr-un instinct de supravietuire in fata unui "dezastru" ce pare iminent.

A resimti, pe parcursul unei perioade indelungate, senzatii de amenintare si nesiguranta conduce la epuizare, oboseala cronica fizica si psihica, lipsa de concentrare,iritabilitate, furie, depresie si scaderea performantelor. Din pacate, incercarile de a face fata stresului prin cresterea consumului de substante precum cafea, tigari, alcool sau chiar droguri, dar si prin supraalimentare,in special cu dulciuri, sunt foarte intalnite, ne avertizeaza Valentin Radu Arsene.

Factori cheie in lupta cu stresul

Stresul este puternic corelat si cu modul in care relationam, in viata de zi cu zi, cu ceilalti, iar reteaua sociala personala are astfel un rol crucial in depasirea situatiilor stresante, adauga psihoterapeutul Alexandra Mirica.

De fapt, capacitatea de a constientiza si a utiliza aceasta retea de sprijin, poate fi, cateodata, chiar mai importanta. In primul rand, persoana trebuie sa devina constienta de resursele de care grupul de apartenenta dispune si sa le foloseasca in propriul avantaj. "Cumva, sentimentul apartenentei si a posibilitatii de impartasire a stresului va reduce instant anxietatea persoanei, devenind astfel un mecanism de coping si un element de catharsis", mai spune psihoterapeutul.

De asemenea, cercetarile recente arata o corelatie pozitiva intre optimism si strategiile de rezolvare a problemei (problem solving). Asadar, o alta modalitate de depasire a situatiei stresoare este proiectarea si prioritizarea asa numitelor solutii viabile de rezolvare a problemei de baza ce cauzeaza stresul.

"Demonstrat a fost si faptul ca prin alinierea tuturor posibilelor solutii si ierarhizarea lor, situatia stresanta va scadea in intensitate prin simplul fapt ca persoana incepe sa isi investeasca energia nu in mentinerea factorului stresor, ci in validarea posibilelor solutii de depasire a stresului", arata Alexandra Mirica.

O alta modalitate foarte buna de coping cu stresul o reprezinta identificarea si rationalizarea factorilor/situatiei stresoare. Uneori, prin rationalizare, putem realiza ca ceea ce ne cauzeaza foarte mult stres nu este, in realitate, decat un gand irealist, o proiectie fara fundament rational, mai spune Alexandra Mirica.

"Mitul" vietii echilibrate

Desi moderatia este recomandata, de cele mai multe ori, in tot ceea ce facem, iar un stil de viata relativ echilibrat este important pentru sanatatea fizica si psihica, atunci cand dezideratul unei vieti echilibrate devine un scop in sine pentru cineva, insusi acest echilibru va deveni o sursa de stres.

"Cand ma gandesc la echilibru, imi vine in minte acrobatul care merge pe sarma. El este in echilibru, dar este oare relaxat? Si oare cat va putea rezista? O alta imagine a echilibrului este cea a barcagiului pe o mare agitata. Pare cea mai proasta idee sa stea in picioare in barca si sa incerce sa-si gaseasca echilibrul. Cat timp cautam echilibrul iluzoriu, mentinem conflictul in care suntem prinsi si, in acest fel, stresul", ne atentioneaza Valentin Radu Arsene.

Solutia care transpare in acest caz o reprezinta "o viata ancorata in valori mai profunde care sa reziste furtunilor vietii si capriciilor culturale(o cultura a performantei, ca singura forma ce valideaza viata omului, si a consumerismului) cu care suntem toti bombardati zilnic", ne impartaseste psihoterapeutul.

Pe termen lung, apare astfel ca profund distructiva dihotomia "minte - corp". Exista pe de-o parte idealuri de performanta profesionala si intelectuala, care desconsidera corpul, acesta nefiind decat o "unealta" ce poate fi abuzata, in timp ce la polul opus se afla idealurile de frumusete corporala, promovate permanent prin canalele media.

"Gasirea coerentei si unitatii fiintei, precum si valorizarea propriei unicitati ca forma de expresie valida a vietii devin ancore ce ne pot feri de stresul provocat de frica pierderilor inerente unei vieti umane. Definirea mai mult prin ceea ce sunt, decat prin ceea ce am, iata drumul de parcurs catre o viata mai relaxanta si mai libera", concluzioneaza psihoterapeutul Valentin Radu Arsene.

Ce tehnici de lupta cu stresul ne propun psihoterapeutii

Tehnicile de cooperare cu stresul pot urma, in general, doua directii, ne arata Alexandra Mirica.

O prima categorie poate urmari identificarea factorului stresor principal si indepartarea/ inlocuirea sa din viata persoanei, in timp ce a doua categorie tinteste, in cazul in care acest lucru nu este posibil, adaptarea propriilor reactii si comportamente la situatia stresanta si acceptarea si integrarea controlata a factorilor stresori in viata personala.

Mai jos va prezentam cateva tipuri de tehnici propuse de cei doi specialisti:

1. Jurnalul stresului Acesta va ajuta persoana sa identifice factorii frecventi de stres si sa observe tiparele de producere a stresului, dar mai ales modalitatile de adaptare si depasire/rezolvare a situatiei de stres(Alexandra Mirica).

2. Tehnici de relaxare corporala Acestea urmaresc reconsiderarea si respectarea rolului pe care fizicul il are in viata fiecaruia din noi si sustinerea lui prin plimbari, miscare sportiva, somn si odihna suficienta, exercitii de respiratie si relaxare sau dans (Valentin Radu Arsene).

3. Tehnici de relaxare mentala Este important sa-ti amintesti ca faci ce poti mai bine in circumstantele date, sa-ti indulcesti discursul interior si sa gasesti compasiune pentru tine insuti. Muta atentia de pe gandurile stresante pe aspecte neutre cum ar fi peisajul exterior, pe forma sau culoarea lucrurilor (Valentin Radu Arsene).

4. Redescoperirea si exprimarea sinelui Meditatia sau contemplarea, cu scopul de a te asculta si a te cunoaste mai bine pe tine insuti poate aduce beneficii majore. La fel de important este insa ca, ulterior, sa vorbesti despre ceea ce te preocupa cu cei din jur, sa-ti exprimi asertiv nevoile, sa socializezi sau sa te exprimi creativ, indiferent de modalitatea prin care o faci (Valentin Radu Arsene).

5. Umorul Este important ca fiecare din noi sa-si cultive umorul, pentru ca, potrivit zicalei "Fa haz de necaz!", poti realiza ca realitatea este, de multe ori, mai buna decat gandurile negre care ne streseaza (Valentin Radu Arsene).

#stres 2014, #lupta cu stresul, #managementul stresului, #psihoterapeuti stres Romania, #strategii rezolvare stres , #Stresul