Consumul de cafea reduce riscul mortalitatii

Joi, 29 Aprilie 2021, ora 16:24
843 citiri
Consumul de cafea reduce riscul mortalitatii
cafea FOTO: unsplash.com

Consumul de cafea este unul decent in Romania, dar aflat la coada listei in Europa. Un studiu recent arata ca un roman consuma anual 2,3 kilograme de cafea, ceea ce situeaza Romania pe locul 49 in lume intr-un clasament al consumului de cafea si pe 24 din 27 in Uniunea Europeana. Capital estimeaza, pe baza acestor cifre, ca romanii consma, in total, cafea de 300 de milioane de euro pe an. 85% din consum se realizeaza din cafeaua preparata acasa sau cumparata de la automate. 37,9% dintre bautori consuma cafea solubila, 61,7% consuma cafea boabe si micinata, iar 0,4% consuma alte tipuri de cafea.

Cifrele din tara noastra sunt departe de cele din statele vestice. De exemplu, Spania consuma in jur de 14 miliarde de cesti de cafea pe an, o medie de aproape 4 cafele pe zi pe cap de locuitor. Ar putea parea excesiv, dar din ce in ce mai multe studii sugereaza ca consumul de cafea prelungeste viata.

Tocmai pentru ca spaniolii consuma atat de multa cafea, au aparut si studii cu privire la acest fenomen. O lucrare recenta publicata in Nutrients s-a concentrat pe consumul de cafea si mortalitatea pentru toate cauzele, in special in Spania. Si din nou, cafeaua a obtinut rezultate bune.

Mecanismele prin care cafeaua reduce riscul de deces nu sunt inca pe deplin intelese, dar se speculeaza ca faptul ca e bogata in antioxidanti si substante antiinflamatoare ar putea avea mult de-a face cu asta.

In aceasta lucrare, realizata de un grup de oameni de stiinta spanioli de la Institutul de Sanatate si Cercetare Biomedica din Alicante, impreuna cu cercetatori de la Universitatea Miguel Hernandez si Institutul de Sanatate Carlos III, date din Studiul Nutritional din Valencia (ENV) realizat in 1994.

In total, au fost analizate datele de la 1.567 adulti cu varsta de 20 de ani sau peste (718 barbati si 849 femei) pe o perioada totala de urmarire de 18 ani. Consumul total de cafea, cu sau fara cofeina, a fost evaluat utilizand un studiu de frecventa a meselor.

Conform rezultatelor studiului, ar exista o asociere inversa intre consumul de cafea si mortalitatea din toate cauzele. Consumul de una sau mai putine cani de cafea pe zi a fost asociat cu o reducere cu 27% a mortalitatii, in timp ce consumul a mai mult de o ceasca pe zi (in intervalul de 2 pana la 6,5 cani pe zi) ar fi asociat cu o reducere cu 44% a mortalitatii prin toate cauzele.

Mai exact, consumul a mai mult de o ceasca de cafea pe zi ar fi, de asemenea, asociat cu o reducere cu 59% a mortalitatii din cauza cancerului dupa 18 ani de urmarire, desi acest efect protector nu a fost observat in mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare.

Pe de alta parte, tinand cont de tipul de cafea consumata, efectul protector si reducerea mortalitatii au fost observate numai in cafeaua cu cofeina, dar nu si in cazul cafelei decofeinizate.

Beneficiile cunoscute ale cafelei

In ceea ce priveste tipul de cafea, cercetatorii de asemenea, amintesc faptul ca studiile anterioare ar fi sugerat ca cofeina din cafea ar avea unele efecte adverse asupra sistemului nervos si a sistemului cardiovascular, dar alte cercetari ar fi sugerat ca un consum moderat de cofeina ar fi fost asociat cu o mai mica rata de mortalitate.

De asemenea, desi este adevarat ca in studiile anterioare consumul de cafea decofeinizata a fost asociat si cu o mortalitate mai mica, acest lucru nu a fost confirmat in prezentul studiu. Totusi, autorii recunosc ca cafeaua decofeinizata a fost consumata mai putin frecvent in acest sondaj.

In ceea ce priveste mecanismele prin care cafeaua ar reduce mortalitatea, cercetatorii sustin ca se datoreaza substantelor nutritive si antioxidantilor: cofeina, acid clorogenic, melanoidine, cafestol, kahweol si trigonelina, pe langa compusii polifenolici. Unele dintre aceste componente ar avea efecte asupra metabolismului colesterolului, asupra sensibilitatii la insulina si chiar asupra potentialului de a produce efecte anticancerigene.

In cele din urma, studiul nu este lipsit de limitari: nu a fost posibil sa se controleze posibilele modificari ale consumului de cafea in timpul urmaririi de 18 ani (desi este un obicei care se schimba rar in timp, potrivit autorilor). De asemenea, se speculeaza ca ar putea exista boli cronice inainte de studiu care ar fi legate de un consum mai mic de cafea sau nu.

Nici metoda de preparare a cafelei nu a fost luata in considerare, iar dimensiunea esantionului de studiu este mica, ceea ce poate duce la unele asociatii eronate. Totusi, perioada de urmarire ar fi putut compensa aceasta limitare, potrivit cercetatorilor.

Astfel, ca o concluzie finala, acest studiu ar sugera ca consumul moderat de cafea, intr-un interval de 1 pana la 6,5 cesti pe zi, ar fi asociat cu o mortalitate mai mica pentru toate cauzele, coincizand cu rezultatele studiilor anterioare.

#cafea, #consum cafea, #sanatate , #Stiri Viata sanatoasa