Coroanele dentare: cele mai frecvente 5 întrebări

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 16:30
745 citiri
Coroanele dentare: cele mai frecvente 5 întrebări
FOTO: Freepik.com

Coroanele dentare sunt o buna optiune atunci cand este nevoie de refacerea unui dinte devitalizat, fracturat, slabit sau cariat. Este o procedura destul de comuna in domeniul endodontiei, ramura a stomatologiei care ajuta pacientul sa-si pastreze dintii naturali cat mai mult timp. Totusi, montarea unei coroane dentare ridica multe intrebari in randul pacientilor. Iata mai jos raspunsurile la cele mai frecvente cinci intrebari privind coroanele dentare.

Ce sunt coroanele dentare

Coroana dentara este un dispozitiv protetic realizat din diverse materiale, care acopera partea ramasa a unui dinte rupt sau cariat, pentru a-i reda aspectul natural. Pentru ca rezultatul sa fie cat mai satisfacator, medicul stomatolog alege o nuanta similara cu dintii pacientului, astfel incat coroana arata aproape la fel cu dantura acestuia.

In ceea ce priveste alegerea materialului din care este realizata coroana dentara, medicul stomatolog este cel mai in masura sa iti ofere recomandari, in functie de starea de sanatate a danturii.

Cand este indicata montarea unei coroane dentare

Exista mai multe situatii care pot impune folosirea unei coroane dentare:

  • Dintele este devitalizat, caz in care aceasta are rolul de a-l proteja
  • Dintele este cariat
  • Dintele este decolorat
  • Dintele are o forma atipica
  • Dintele este nealiniat cu cei din vecinatate

Este recomandat ca vizitele la medicul dentist sa aiba loc la fiecare sase luni, pentru o curatare si un control dentar, dar si mai frecvent, de exemplu, daca ai nevoie de tratamente dentare cu laser. Daca ai unul sau mai multi dinti deteriorati, din cauza unei carii sau a unui accident care a provocat ruperea acestora, medicul dentist poate recomanda montarea unei coroane.

Care sunt tipurile de coroane dentare

Exista pe piata mai multe tipuri de coroane dentare, in functie de materialul din care sunt concepute. Iata care sunt acestea:

Metal

Aceasta coroana este realizata din nichel, crom sau titan, pentru persoanele alergice la primul material. Coroanele dentare sunt foarte rezistente in timp, accesibile ca pret, dar nu sunt deloc estetice.

Portelan si metal

Aceste coroane dentare sunt foarte durabile si sunt accesibile ca pret. Baza protezei este realizata din metal, iar partea superioara, din portelan.

Ceramica

Coroanele dentare integral ceramice sunt, de asemenea, foarte rezistente si seamana foarte mult cu dintii adevarati, deci, din punct de vedere estetic, sunt o alegere excelenta.

Zirconiu

Zirconiul este excelent pentru tesuturile moi si este biocompatibil, iar, din punct de vedere estetic, este superior metalului, pentru ca este de culoare alba. Coroanele din zirconiu pot fi combinate si cu portelan.

Care este durata de viata a unei coroane dentare

In functie de tipul de coroana ales, de starea de sanatate a dintelui si de cat de mult sunt respectate masurile corecte de igiena, o coroana dentara poate fi pastrata intre 5 si 15 ani. Este recomandata evitarea alimentelor prea tari, prea calde si prea reci, pentru ca aceasta sa fie protejata cat mai mult timp.

Ce faci daca ti se desprinde coroana dentara

Aceste dispozitive protetice au, in general o durata mare de viata, insa, in unele cazuri, se pot desprinde. In cazul in care simti ca se misca acest dispozitiv, primul gest este de a-l scoate de tot, pentru a evita inghitirea lui, dar si pentru a te asigura ca nu exista vreo infectie. Pastreaza coroana dentara si fa-ti o programare la medicul stomatolog cat mai curand posibil. Intre timp, foloseste o apa de gura antiseptica pentru a te clati si evita sa mesteci alimente cu acea parte a danturii.

Desi o coroana dentara nu prezinta risc de carii sau boala parodontala, dintele pe care este montata poate fi afectat de aceste boli. De aceea este recomandat sa-ti pastrezi bunele obiceiuri in materie de igiena dentara si sa mergi regulat la medicul dentist pentru a-ti mentine starea de sanatate a dintilor in general.

#coroana dentara, #stomatolog , #Stiri Viata sanatoasa