Cum îți afectează aerul uscat din casă sănătatea? De ce e important să iei măsuri imediat

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 12:21
419 citiri
Cum îți afectează aerul uscat din casă sănătatea? De ce e important să iei măsuri imediat
FOTO: unsplash.com

Când afară este frig, ne place să avem un climat deșertic acasă și la birou: aer cald și uscat. Acest lucru îi face pe mulți oameni să sufere de dureri de gât și de ochi uscați. De fapt, aerul prea uscat poate avea un impact mare asupra sănătății dumneavoastră: de exemplu, poate provoca tulburări ale sistemului imunitar, pielea are de suferit, iar virusurile gripale rămân mai mult timp în organism. Ghidul nostru vă va învăța cum să vă protejați eficient de aceste și alte efecte secundare nedorite și de ce este important să ai un umidificator.

Corpul nostru se simte cel mai bine atunci când aerul atinge o saturație de vapori de apă între 40 și 60 %. În cazul în care această valoare scade sub valoarea minimă, poate afecta rapid sănătatea: cilia fină din nări se lipește, astfel încât nu-și mai îndeplinește funcția naturală de protecție și curățare. Sistemul imunitar eliberează din ce în ce mai multe substanțe care pot produce și menține procesele inflamatorii. Virușii gripali rămân activi mai mult timp, iar mucoasa nazofaringiană deja afectată facilitează pătrunderea lor în organism. Nu trebuie să uităm nici că pielea are de suferit iarna. Dacă este expus la aer uscat pentru o perioadă îndelungată, funcțiile sale naturale de barieră pot fi afectate, făcându-l mult mai predispus la iritații, roșeață și inflamații.

Verificați umiditatea aerului în casă și la birou

Cel mai simplu mod de a determina umiditatea aerului este cu ajutorul unui instrument de măsurare numit higrometru. Un astfel de termo-higrometru indică în mod fiabil umiditatea aerului. Cel târziu, trebuie să acționați atunci când valorile umidității aerului scad în mod continuu sub 40 % și să achiziționați un umidificator, deoarece umiditatea aerului ar trebui să fie întotdeauna mai mare decât această valoare. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie mult mai mare de 60 %, deoarece acest lucru favorizează dezvoltarea ciupercilor, deoarece se acumulează multă umiditate în locurile reci de pe pereți.

Creșteți umiditatea aerului cu plante și fântâni cu apă

Plantele de apartament sunt deosebit de potrivite pentru a crește umiditatea din aer. Plantele returnează aproape 98% din apa pe care o absorb înapoi în cameră. Chiar dacă trei plante mari sunt plasate într-o cameră de 30 de metri pătrați, umiditatea aerului poate fi crescută până la valoarea ideală de 40-60%. Papyrus este ideal în acest scop: o plantă de 1,50 metri poate vaporiza până la doi litri de apă pe zi.

De asemenea, puteți agăța umidificator de aer umplut cu apă pe calorifere sau puteți pune un bol cu apă pe calorifer. Vasele de lut neetanșate sunt cele mai potrivite pentru acest lucru, deoarece apa se evaporă suplimentar prin capacul exterior. Cu toate acestea, capacitatea totală de evaporare a vaselor mici nu este deosebit de mare și, prin urmare, efectul lor este, de asemenea, limitat. În plus, fiecare recipient trebuie curățat în mod regulat, deoarece apa caldă este terenul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. În mod normal, acestea nu ajung în aerul respirabil, dar sunt neigienice.

Folosiți umidificator de aer electric și profesional

Un umidificator de casă poate crește umiditatea din casa dvs. Acest lucru ajută la eliminarea aerului uscat care irită și inflamează căile respiratorii din nas și gât. Folosirea unui umidificator acasă poate ajuta la ameliorarea nasului înfundat și poate ajuta la descompunerea mucusului, astfel încât să îl puteți tuși. Aerul umidificat poate ameliora disconfortul de la răceli și gripă. În cazul umidificatoarelor de aer electrice, puteți alege între dispozitive care umidifică și purifică aerul sau care îl vaporizează și îl evaporă. Criteriile pe care ar trebui să le urmați atunci când vă decideți asupra aparatului potrivit depind de predispoziția dvs. la bacterii și de consumul de energie. Ideal ar fi să puteți să și purificați aerul atunci când utilizați un umidificator, pentru a avea un aer de calitate în casă și mai puține probleme de sănătate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aer uscat, #sanatate, #aer uscat casa , #Stiri Viata sanatoasa