Cum poți preveni apariția cariilor? 5 sfaturi ușor de urmat

Luni, 14 Februarie 2022, ora 18:34
865 citiri
Cum poți preveni apariția cariilor? 5 sfaturi ușor de urmat
carii FOTO: pexels.com

Cariile sunt una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni stomatologice. Pot să apară la adulți, adolescenți, copii, chiar și la bebeluși, iar prevenirea acestora este importantă pentru menținerea unei bune sănătăți orale.[3]

Acest lucru nu este atât de dificil pe cât s-ar putea crede. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de câteva sfaturi simple:

1. Nu neglija controalele periodice la stomatolog

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a preveni nu doar cariile, ci și orice altă afecțiune stomatologică este să nu neglijezi controalele periodice la medicul stomatolog.

Unul dintre motivele pentru care cariile se agravează și se ajunge în situația în care extracția dentară reprezintă singura soluție este aceea că nu știm că avem această problemă decât după apariția unor simptome precum durerile dentare sau petele maro de pe suprafața dintelui. Aceste simptome apar însă după ce cariile s-au agravat.

Programează-te la o consultație cel puțin de două ori pe an sau ori de câte ori te confrunți cu o problemă dentară.[4] Nu este un lucru greu de făcut. Mulțumită tehnologiei, poți să discuți cu un dentist online, așa că nici măcar nu mai trebuie să pleci de acasă.

2. Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi

Medicii stomatologi recomandă perierea dinților de cel puțin două ori pe zi și, atunci când este posibil, după fiecare masă.

Pentru a elimina placa dentară și bacteriile care se acumulează pe dinții și pe limba ta este nevoie de un periaj corect, ce ar trebui să dureze aproximativ 2 minute.

Pune o cantitate mică de pastă de dinți, cam de dimensiunea unui bob de mazăre, pe periuță și folosește mișcări scurte pentru a-și peria dinții; nu aplica prea multă presiune și nu neglija molarii și zonele superioare ale dinților.

Curăță-ți și suprafața interioară a dinților, limba și interiorul obrajilor. Folosește o pastă de dinți cu fluor și nu uita să folosești ața dentară înainte de periaj și apă de gură după.[5]

3. Consumă alimente sănătoase

Ceea ce bei și mănânci contează când vine vorba de prevenirea cariilor. Oricât de mult ți-ar plăcea dulciurile, covrigeii sau chipsurile, acestea sunt gustări ce pot afecta sănătatea dinților.

Brânzeturile, în special cele maturate, carnea, nucile, legumele verzi, precum broccoli sau spanac, merele, perele, pepenele, țelina și castraveții - sunt alegeri alimentare mult mai bune pentru sănătatea ta orală și nu numai.

Este necesar un interval între mese pentru a permite salivei să spele particulele de alimente. Așa că evită gustările frecvente sau măcar încearcă să-ți periezi dinții imediat după, dacă este posibil.[2]

4. Ia în calcul sigilarea dinților

Sigilarea dinților permanenți este o măsură la care poți apela pentru a preveni apariția cariilor dentare. Este o metodă nedureroasă, recomandată în special copiilor, ce constă în aplicarea unui sigilant pe suprafața superioară a dintelui.

Acesta se lipește rapid în adânciturile și șanțurile dinților, formând un scut protector peste smalțul fiecărui dinte, și va rezista câțiva ani înainte de a fi nevoie să fie înlocuit.[3]

5. Fă o fluorizare dentară

O altă procedură ce poate fi folosită pentru combaterea cariilor este fluorizarea dentară. Este o soluție la care poți apela în special dacă nu-ți iei aportul de fluor necesar din apă, pastă de dinți sau alimente.

Tratamentele de fluor se realizează de obicei de către un dentist și constă în aplicarea unei soluții cu o concentrație mare de fluor pe dinții unei persoane.

Există și unele tratamente cu fluor ce pot fi folosite acasă, dar numai la sfatul unui medic stomatolog.[1]

Cariile pot duce la dureri severe, infecție și pierderea dinților. Să previi este întotdeauna mai ușor decât să tratezi, iar cele mai bune metode prin care poți evita să te confrunți cu această problemă sunt menținerea unei bune igiene orale și controalele periodice la stomatolog.

Bibliografie:

1. “Fluoride Treatment: Benefits, Side Effects, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 29 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/327168#benefits. Accessed 26 Jan. 2022.

2. https://www.facebook.com/WebMD. “Diet and Oral Health.” WebMD, WebMD, 8 July 2005, www.webmd.com/oral-health/diet-oral-health. Accessed 26 Jan. 2022.

3. Mayo Clinic. “Cavities/Tooth Decay - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892. Accessed 26 Jan. 2022.

4. “Signs of a Cavity: What Are the Symptoms of Tooth Decay?” Healthline, 16 Dec. 2019, www.healthline.com/health/signs-of-a-cavity#prevention. Accessed 26 Jan. 2022.

5. Watson, Kathryn. “How to Brush Your Teeth Properly.” Healthline, Healthline Media, 21 Nov. 2019, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/how-to-brush-your-teeth#tools. Accessed 26 Jan. 2022.

#carii, #dentist , #Stiri Viata sanatoasa