Reguli în hrănirea bebeluşilor

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 16:31
634 citiri
Reguli în hrănirea bebeluşilor
FOTO: biscuitpharma.ro

Hrănirea unui nou-născut este esenţială în procesul lui de dezvoltare şi creştere, astfel că acest aspect reprezintă şi cel mai solicitant palier din îngrijirea unui bebeluş. Fiecare mamă se confruntă cu temeri şi nelinişti generate de întrebări nenumărate legate de cât ar trebui să manânce bebeluşul, dacă se satură, de ce plânge, de ce nu creşte sau dacă a cresut prea mult. Din aceste motive, o colaborare foarte strânsă între părinţi şi medicul pediatru, controalele lunare şi atenţia sporită asupra celui mic, sunt esenţiale pentru siguranţa, creşterea şi sănătatea bebeluşului.

Ce şi cât manâncă bebeluşul

Încă din maternitate, mama va fi ghidată şi sfătuită în legătură cu orarul de masă şi cu necesarul celui mic în materie de nutrienţi. De asemenea, în funcţie de modalitatea de hrană, naturală sau artificială, mama va primi indicaţiile şi recomandările necesare. Pentru un bebeluş hrănit la sân, se impune o serie de măsuri, precum cele legate de igiena sânilor înainte de fiecare alăptare, alăptarea din ambii sâni la fiecare masă şi începerea mesei cu sânul la care s-a terminat masa precedentă. De asemenea se va avea grijă la modul în care bebeluşul prinde mamelonul, la cum suge şi la cum scoate aerul înghiţit. Se va acorda o atenţie mare posturii corpului mamei în timpul alăptării şi a poziţionării micuţului la sân. În acest sens, se poate apela la diferite accesorii, precum pernuţele de alăptare sau balansoarele. Pentru cei hrăniţi cu formule de lapte praf, se impun, de asemenea, condiţii speciale de sterilizare a biberoanelor şi tetinelor, de alegere a texturilor potrivite şi a formulelor necesare celui mic, existând o serie largă de sortimente, de la formulele de lapte praf îmbunătăţite cu nutrineţi, până la cele de lapte praf fara lactoza. Indiferent de formula de hrană aleasă, este foarte important ca micuţii să fie hrăniţi corect şi corespunzător, sigur, igienic şi sănătos.

Starea bebeluşului

Hrănirea celui mic va fi influenţată de orice context medical parcurs. Astfel, apelând la gama de medicamente fara reteta, mama are acces la siropele pentru colici, geluri pentru gingiile inflamate de erupţia dinţişorilor, la ceaiuri pentru durerile de burtică sau la medicamente antiinflamatoare pentru episoadele de răceală, acţionând rapid asupra oricărui disconfort care ar putea afecta pofta de mâncare şi starea generală a micuţului.

Starea mamei

Atunci când doreşte ca micuţul să fie bine hrănit şi îngrijit, mama va încerca să îşi asigure ei înşişi o stare de bine, astfel încât să fie aptă să se ocupe de bebeluş aşa cum îşi doreşte. Nu puţine vor fi situaţiile în care îi va fi dificil, fie pentru că este obosită, a răcit sau nu a dormit suficient. O plimbare în aer liber, ajutorul unui membru din familie, un somn de după-amiaza, o cură de vitamine şi minerale sau, ocazional, o doză de Aspirin cardio pot restabili eventualele dezechilibre localizate la nivel fizic şi psihic, anulând starea de epuizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bebelus, #alimentatie bebelus , #Stiri Viata sanatoasa