Sunt schimbările de personalitate ale vârstnicului semn de Alzheimer?

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 16:52
803 citiri
Sunt schimbările de personalitate ale vârstnicului semn de Alzheimer?
FOTO: aboscare.ro

Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza a dementei. In cele mai multe cazuri, boala este diagnosticata la persoanele in varsta de 65 de ani si peste. Adesea, primele simptome ale bolii sunt confundate cu manifestari ale batranetii sau o reactie la stres. Pot aparea cu 8 ani inainte de diagnosticul "oficial".

Diagnosticul la timp al bolii Alzheimer este de o importanta fundamentala. Daca vei descoperi semnele Alheimer la persoana in varsta, cel mai bine este sa apelezi la un azil de batrani Bucuresti, deoarece exista mai multe oportunitati de imbunatatire a calitatii vietii pacientului.

Care sunt semnele periculoase care indica debutul Alzheimer?

Pierderea capacitatii de a-si aminti informatii noi. O persoana poate recrea cu usurinta in memorie evenimentele copilariei sau tineretii, dar nu isi poate aminti informatiile primite recent. A nu se confunda cu simpla uitare. Problemele de memorie la inceputul bolii Alzheimer sunt pronuntate, ele apar nu o singura data, ci sistematic.

Scaderea capacitatii de a rezolva probleme si de a face inferente corecte. Pot exista probleme cu subestimarea situatiilor potential periculoase, incapacitatea de a lua decizii financiare. In stadiile initiale ale dementei, pacientul poate deveni cu usurinta o victima a escrocilor. Se deterioreaza si capacitatea de a planifica actiuni succesive.

Orientare vizual-spatiala incalcata. Devine din ce in ce mai greu pentru pacient sa recunoasca chipuri familiare, sa identifice obiecte. Aparatele electrocasnice pe care o persoana le-a folosit de multi ani, par a fi niste puzzle-uri de nerezolvat.

Dificultati in vorbire si scris. Constructia de fraze coerente provoaca mari dificultati, iar numele persoanelor apropiate, numele obiectelor familiar sunt uitate.

Comportamentul se schimba. Unul dintre cele mai severe simptome, care poate fi greu de acceptat si de realizat de catre rude. In unele cazuri, nivelul de empatie este redus semnificativ, persoana devine egoista, sensibila, agresiva. In tulburarile severe se manifesta forme de comportament inacceptabile din punct de vedere social.

Primele semne ale Alzheimer rareori apar dintr-o data, in acelasi timp. Se crede ca doua simptome sunt suficiente pentru a incepe sa traga un semnal de alarma si sa apelezi la un specialist pentru examinare. In acest caz, durata manifestarii semnelor alarmante ar trebui sa fie de cel putin 6 luni.

Predementa

Acesta este stadiul initial al bolii Alzheimer, caracterizat prin simptome sterse. Cele mai multe dintre ele pot fi dezvaluite numai in procesul de testare speciala. De-a lungul timpului, pacientul si rudele lui noteaza:

  • deteriorarea memoriei pe termen scurt: o persoana nu isi aminteste bine evenimentele care au avut loc cu o zi inainte, in timp ce faptele mai vechi sunt reproduse perfect;
  • probleme cu obtinerea de noi cunostinte si abilitati;
  • scaderea capacitatii de concentrare a muncii;
  • dificultate in reamintirea cuvintelor individuale care nu provoaca disconfort semnificativ in timpul unei conversatii;
  • incetineala generala a vorbirii;
  • usoara deteriorare a coordonarii miscarilor.

Concomitent cu functiile cognitive afectate, incepe sa se dezvolte apatia, care insoteste o persoana in toate etapele bolii Alzheimer. In acest caz, poti apela la un azil de batrani Bucuresti.

Dementa precoce

In aceasta etapa, tulburarile de memorie pe termen scurt devin clar vizibile si devine imposibil sa le atribui imbatranirii normale. In acelasi timp, persoana vizata isi aminteste perfect evenimentele din tinerete, orice fapte invatate, aplica vechile abilitati. Multi pacienti dezvolta, de asemenea:

  • apraxie: o tulburare in efectuarea actiunilor secventiale, cum ar fi desfacerea si inchiderea nasturilor, cusutul, desenul etc.;
  • agnozie: recunoasterea afectata a obiectelor, poate fi vizuala, auditiva, olfactiva, gustativa sau sensibila (tactila), precum si totala;
  • tulburari de vorbire: scaderea ritmului sau, saracirea vocabularului, probleme cu exprimarea unor ganduri specifice.
  • Pacientul poate efectua cele mai simple activitati de autoingrijire, dar nu mai este capabil sa indeplineasca sarcini complexe.

Dementa moderata

In acest stadiu al bolii Alzheimer, pacientul isi pierde capacitatea de a trai independent. Se observa:

  • agnozie si apraxie pronuntata;
  • parafazie: vorbirea devine lipsita de sens pentru ca persoana alege cuvintele gresite;
  • disgrafie si dislexie: pierderea abilitatilor de scris si de citit.

Ca urmare, o persoana inceteaza sa mai indeplineasca sarcini zilnice: mancat, proceduri de igiena, schimbarea hainelor. Tulburarile de memorie continua sa progreseze, pacientul nu isi aminteste si nu recunoaste nici macar persoanele apropiate. Se dezvolta simptome psihiatrice:

  • instabilitate emotionala;
  • agresivitate sau lacrimare;
  • refuzul de a accepta ajutor;
  • vagabondaj.

Pacientul in aceasta etapa necesita monitorizare constanta de catre rude, deoarece se poate rani pe sine sau pe altii.

Dementa severa

Ultima etapa a bolii Alzheimer transforma inevitabil o persoana intr-un invalid neajutorat:

  • vorbirea inceteaza sa mai fie coerenta, pacientul comunica in cuvinte separate sau fraze scurte;
  • se dezvolta o apatie puternica, transformandu-se uneori in agresivitate;
  • se pierde capacitatea de a efectua actiuni simple;
  • controlul asupra functiilor fiziologice dispare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Alzheimer, #schimbari de personalitate , #Stiri Viata sanatoasa