Revolutia tech scoate Africa din saracie

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 18:48
3013 citiri
Revolutia tech scoate Africa din saracie

Urbanizarea rapida din cel de-al doilea mare continent, Africa, reprezinta o oportunitate de business de neegalat si totodata o mare speranta pentru milioane de oameni. Tehnologia a facut marea promisiune de a ajuta la modernizarea Africii.

955 de milioane de oameni de pe continentul african se indreapta spre orase mult mai rapid decat locuitorii din orice alta regiune.

In timp ce mai mult de jumatate din populatia Africii traieste sub pragul saraciei, un procent de 35% au intrat in clasa de mijloc, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Texas, noteaza CNN Money.

In prezent, exista 37 de orase din Africa, cu mai mult de jumatate de milioane de oameni.

Se estimeaza ca 41% din oamenii din Africa traiesc deja in mediul urban si, pana in 2020, mai mult de jumatate se vor muta la oras, potrivit studiilor realizate de ONU.

Populatia Africii se deplaseaza in orasele de pe continent intrucat se asteapta la mai multa securitate si la oportunitati mai bune decat cele de care dispun in zonele rurale. Insa, de multe ori acestia afla ca orasele nu sunt pregatite sa ofere nevoile de baza cum ar fi apa potabila si combustibilul pentru gatit.

Africa face pasi repezi intr-un domeniu cheie, care va asigura dezvoltarea economica- infrastructura de comunicatii.

Groupe Speciale Mobile Association (GSMA), care reprezinta interesele industriei de comunicare la nivel mondial, spune ca firmele de telecomunicatii vor investi 50 de miliarde de dolari in Africa sub-sahariana, in urmatorii 5 ani.

Un studiu realizat de Deloitte si GSMA arata ca o crestere de 10% in folosirea telefoanelor mobile – numarul de persoane care au acoperire mobila si sunt direct conectate la sistemul mobil, poate crestere rata anuala de crestere a PIB-ului de pana la 1,2% intr-o tara in curs de dezvoltare.

Revolutia comunicatiilor wireless va transforma Africa intr-un sistem economic modern care promite cresterea productivitatii.

Retelele celulare si de comunicatii in banda larga promit comunicatii, informatii, educatie si conectivitate care ofera o alternativa la conexiunile fizice costisitoare.

Vodafone a raportat ca in 2008, dupa doar 18 luni de la lansarea M-PESA- sistemul inovator de plata prin virament, cu ajutorul telefonului,- patru milioane de persoane si-au folosit telefoanele mobile pentru servicii bancare.

Marile companii incep sa se indrepte spre Africa pentru a profita de oportunitatile de investire in telecomunicatii.

Un consortiu nigerian si investitori sud-africani au investit 250 de milioane de dolari intr-un cablu de fibra subacvatic, de-a lungul coastei de vest a Africii. Aceasta va duce la scaderea preturilor practicate de furnizorii de servicii de internet care au acum vor fi nevoiti sa concureze cu internetul prin banda larga.

O alta companie care crede in perspectivele de dezvoltare tehnologica in Africa este India Bharti Airtel.

La inceputul acestui an, Bharti a cheltuit 9 miliarde de dolari pentru a cumpara actiuni la Kuweit Mobile Telecommunications.

Reprezentantii Bharti spun ca Africa este atractiva pentru ca rata de folosire a telefoanelor mobile pe continent este de aproximativ 40%.

Cu toate ca internetul de banda larga reprezinta obiectivul pe termen lung peste tot in lume, este important sa nu se subestimeze potentialul de business al conexiunilor mobile, spun analistii Bharti.

De exemplu, pescarii din Ghana folosesc telefoane  mobile pentru a gasi angrosisti, care sa le ofere cele mai bune tarife pentru pestii capturati. 

Experienta din India arata ca in locurile unde apelurile de voce sunt scumpe iar conexiunile la internet nu exista, antreprenorii aleg mesajele scrise.

Revolutia tehnologica din Africa, stimularea spiritului antreprenorial si construirea unei infrastructure tech inteligente poate promova dezvoltarea economica si, in cele din urma imbogatirea populatiei africane.

#dezvoltare economica africa, #infrastructura telecomunicatii, #internet, #internet africa, #telefoane mobile africa, #wireless , #stiri Vodafone